Witam. Szczepicie sie ? Chodzi mi najbardziej o osoby w wieku 18+ do 29 lat. Sam mam 26.
Nie jestem w podanym przedziale ale się wypowiem, mam blisko 32 lata, przeszłam COVID. Nie chciałabym drugi raz chorować, ale obawiam się szczepienia, gdyż chodzą słuchy, że szczepienia źle wpływają na płodność.
Dziekuje za komentarz :) tez sie obawiam dlatego pytam ,ale z drugiej strony nie chce chorować. Twardy orzech do zgryzienia, ale termin na polowe maja na Pfizera :) Nic miłego chorować, tez znam trochę osob co chorowało, jedni bardziej drudzy mniej. Życzę dużo zdrówka i powrotu do sil :)
Tego nie wiemy... Po szczepienu tez w sumie nie wiadomo tak na prawdę
Wyszczepiać się - nie dyskutować.
Już w TV jakiś ekspert mówił, że tacy jak wy to tylko "utrudniają" i że jak nie będzie innego sposobu to będą musieli wprowadzić szczepienia obowiązkowe. A pewnie nie chcieli by tego robić, bo obecnie to sami "z własnej" woli przyjmujecie szczepinkę, i poświadczacie zgodę na to podpisem. A jakby były obowiązkowe, to jednak odpowiedzialność jest po stronie tego, kto taki obowiązek wprowadza.
Więc nie utrudniajcie ....
Pewnie mnie do więzienia wsadzą jak się nie zaszczepię?
Bzdura.
Do więzienia nie.
Ale mogą cię nie dopuścić do pracy.
To mało ?
To lepiej być biednym ale zdrowym niż się cieszyć że masz pracę ale za dwa lata do piachu?
Nie zrozumiałes nic...
Ale z tego co piszesz, to brak możliwości zarabiania czy normalnego funkcjonowania bardzo ci nie będzie przeszkadzał...
Już wiadomo kto.
Po pierwsze - jak powiedział sam Niedzielski "lekarze rodzinni otrzymają możliwość stworzenia listy osób w wieku powyżej 60 lat, które dotąd się nie zaszczepiły i na podstawie tych list będą mogli dotrzeć do tych pacjentów i zachęcać ich do szczepienia".
Czyli co ? Lekarze będą polować na tych staruszków, którzy z różnych powodów się nie zaszczepili ? Trochę to pachnie szantażem, gdy do 70 letniej babci dzwoni lekarz z POZ z pytaniem - dlaczego pani nie jest jeszcze wyszczepiona ? To ten sam mechanizm, gdy przychodzi do dziadka jakiś facet, mówi, że jest "z Gminy" i wciska mu fotowoltaikę...
Po drugie - ogonek kolejki się zawija i za chwile będzie "trzecia dawka przypominająca" dla tych już wyszczepionych dwiema dawkami. Potem przyjdzie jesień a z nią "kolejna fala". Prawie na pewno znowu okaże się, że szpitale dziecięce są zapchane chorymi małymi pacjentami. No to jak ich nie szczepić ?
Z drugiej strony... w UE mieszka trochę ponad 500 mln ludzi a tylko samego Pfizera zamówiono 1.8 miliarda. Jak doliczyć pozostałe szczepionki (AstraZeneka, Moderna, Johnson&Johnson), to wyjdzie ze każdego są w stanie wyszczepić co najmniej po 4 razy..
Taka przyszłość nas czeka, chyba, że ....
Poczekaj na czwarta fale covida. Za pierwszej fali straszyli seniorów druga falatostraszenie 50+ateraz trzecia to 30+ niedługo czwarta fala i będzie 18+a w piątej będą kazać szczepić dzieci. I w ten sposób będą mieli zaszczepionych wszystkich i pełna kontrolę.
Pomysl trochę 18:41 na piątej się skonczy bo będą już mieli kontrolę nad wszystkimi a nowo narodzone dzieci będą dostawać szczepionkę razem z innymi. Przebywałem z czternastoma osobami co niby mieli covida bo z byle katarem latali na testy. I jakoś żyje i mam się dobrze a wam dalej niech piora muzgi.