A pielęgniarki to nie odpowiedzialny zawód?. Rozmawiałem kiedyś z niemieckim dr. medycyny i na temat wynagrodzenia również , miał na miesiąc 10.000 DM a pracownik wykwalifikowany 2.000 DM. Sporo masz on na to , liczy się ile kto zaoszczędzi i okaże się , że zaoszczędzimy jednakowo , dlatego , że ja doktor płacę 65% podatku on 18% podatku ja muszę korzystać z literatury naukowej , ja mam lepszy car ja jadę na lepsze wczasy ja płacę wyższy podatek kościelny płacę wyższe ubezpieczenia i w sumie oszczędności nasze są niemal identyczne. Co do odpowiedzialności to można dużo by pisać. Nie pytałem kto płaci za studia.
1. To nie wina lekarzy, że niektórym płacą na kontrakcie 60 000 złotych. Każdy by nie odmówił gdyby pracodawca zgodziłby się na taką kwotę. 2. Ilu jest takich lekarzy w szpitalu z taką płacą? 3. Za ile godzin pracy, ile w tym dyżurów ? 4. Ile zarabia lekarz bez dyżurów na umowie o pracę tj. za 8 h (ponoć i tacy jeszcze są).
5. Ad. dyżurów, z jakim ryzykiem dla pacjenta wiąże się dalsze wykonywanie obowiązków lekarza np. po 12 h nieprzerwanej pracy i/lub bez ustawowo wymaganych i gwarantowanych przerw w pracy?
Tak szpitalem rządzi Starosta Dębniak i jej żołnierze Dybiec,Bień,Rogalińska i reszta.
za ponad 400 godzin miesięcznie dodajcie