SILNA WIELKA POLSKA OSTOJĄ SŁOWIAŃSKIEJ RASY
Już taki kiedyś był ale chyba chodziło kiedy o aryjską.
Wątpię że dziś nawet z pomocą Litwy, Białorusi i Ukrainy pokonalibyśmy Niemcy.
Słowiańska rasa? Tak jak rasa aryjska?
Wystarczy pomoc USA :)
11:11-chyba Ci chodzi o Grunwald debilu, ale pewnie nie wiesz, że w polskich siłach Polacy stanowili około połowy walczących. Byli za to Litwini, wojska zaciężne oraz nawet polscy Tatarzy. Litwini to Bałtowie, a Tatarzy też jakoś Słowianami nie są. Za to po stronie krzyżackiej również walczyli Słowianie.
Zgaduję, że głosowałeś na Dudę? Weź przykład ze swojego idola i zabierz się do nauki. :) Może wtedy rzadziej będziesz się publicznie ośmieszał.
Idioto z 11:41 weź się lepiej do nauki. Dawni Litwini to mieszkańcy obecnych zachodnich regionów Białorusi.
Siadaj chłopak, niedostateczny.
11:44-i pewnie Łukaszenka jest Litwinem. :) To, że kiedyś Litwini podbili tereny dzisiejszej Białorusi nie oznacza, że Litwini do dziś zamieszkują Białoruś - pewnie ich tam mieszka kilkadziesiąt tysięcy i stanowią mniejszość narodową.
Różnica jest w pewnym sensie etniczna - Litwini to Bałtowie, a Białorusini to Słowianie.
Pytanie proste - czy walczący pod Grunwaldem Litwini to byli Słowianie?
Siadaj chlopczyku i nie wystawiaj innym ocen dysponując tak "potężną wiedzą" historyczną.
Nie wiem czy jesteś taki tępak czy tylko udajesz. Mieszasz stulecia, ustroje, granice. Nie wiem o jakich Litwinach już piszesz. Weź poukladaj to wszystko w głowie, przemyśl co dalej i wróć z tematem po wakacjach jak już zdasz poprawki do następnej klasy.
11:56-krótki test Twojej "wiedzy". Czy Litwini walczący po stronie polskiej pod Grunwaldem byli:
a) Słowianami
b) Bałtami.
Nie mieszam też żadnych epok ani granic. Jeżeli gość z 11:41 pisze, że "dawni Litwini to mieszkańcy dzisiejszej zachodniej Białorusi" to chyba "troszkę" mija się z prawdą. Gdzie mieszka więcej Litwinów - na terenie dzisiejszej Białorusi czy Litwy?
11:56-i jeszcze dopytam z ciekawości tępaku, gdzie się urodził Jagiełło?
Bo mi się wydaje, że Jagiełło raczej nie pochodził z podkrakowskiej wsi. :)
Zgaduję, że w zakończonym niedawno roku szkolnym udało Ci się zdać tylko dzięki zdalnemu nauczaniu?
Mój post z 11:51 odnosił się do postu z godz. 11:44.
Gościu 11:41 nie wiem kto tu jest kim. Przede wszystkim założyciel wątku nie pisze nic na ten temat. Nie ważne kto fizycznie walczył. Ważne "wykształciuchu" pod czyją banderą. Głównie byli to Polacy, potem Litwini, Rusini,w niewielkiej ilości Tatarzy i najemnicy z Czech i Moraw. Wielka Polska wygrała jedna z największych bitew w historii sredniowiecznej Europy..
No to już mamy ustalonego zbawiciela narodu polskiego, a miał być nim ktoś inny, kto za takiego się uważa. Musisz uważać, bo takimi wątkami bardzo mu się narażasz.
“Imperia upadaja w szczycie swojej chwaly”Ryszard Petru.
11:50-przeczytaj post założycielski, w którym pisze o słowiańskiej rasie. Gdyby po polskiej stronie walczyli wyłącznie Słowianie, to rezultat bitwy byłby odwrotny. Przypominam Ci o roli wojsk pod komendą księcia Witolda. Wiesz jaką rolę tę wojska odegrały w bitwie? A przecież to nie byli Słowianie tylko Bałtowie.
Kolejna rzecz - część "polskich" wojsk zaciężnych została "zamówiona" przez Krzyżaków. Jagiełło ich jednak opłacił i walczyli po naszej stronie.
Coś się nie zgadza?
Jak to miło uczestniczyć w wykładzie historycznym prawdziwego znawcy i na dodatek za friko. Nie sądziłem, że historycy również uczestniczą w życiu tego forum, ale OK, od dawna temu forum należy się jakiś ochłap intelektu. Przekonałeś mnie i dlatego w drodze rewanżu przypomnę ci, z czym mnie się kojarzy data 1410. Jest to przepis na bimber:
1 kg cukru
4 litry wody
10 dkg drożdży.
Jak widzisz, nauka nie idzie w las i nigdy nie wiadomo, kiedy znajomość historii może się w życiu przydać:-)))
Tak 11:55 Imeprium Petru - "Nowoczesna" właśnie upadła w czasie swej chwały.
Liczyłem 12:20 na coś bardziej odkrywczego:))