2 260 732,85 zł – tyle wyniosły koszty utrzymania zieleni miejskiej w 2020 roku na terenie gminy Ostrowiec Św. Na koszty te złożyły się m.in: utrzymaniu i konserwacji terenów urządzonej zieleni miejskiej, utrzymaniu czystości i porządku na terenach Parku Miejskiego im. Marszałka Józefa Piłsudskiego, Parku Fabrycznego, Parku Pałacowego, Parku Saletyńskiego, utrzymaniu i konserwacji terenów zieleni pasów drogowych gminnych, powiatowych i wojewódzkich czy usuwaniu drzew, konarów i gałęzi, a także zakup i nasadzeniu drzew w ramach nasadzeń kompensacyjnych. Czy to dobrze spożytkowane środki?
Tak
Straszna niegospodarność. Straszna. na kulturę, na kwiatki, które się wyrywa. Co to daje mieszkańcom? Nowe miejsca pracy? Wstyd.
Z linku wyżej - bez komentarza:
"Koszt wykonania prac przy rondach, których utrzymaniem zajmuje się miasto w 2020 roku wyniósł: w przypadku Ronda Republiki Ostrowieckiej – 66 938 60 zł , Ronda Powstania Styczniowego – 39 325,07 zł, Ronda Narodowych Sił Zbrojnych – 10 989 ,52 zł, Ronda Batalionów Chłopskich – 17 027,94 zł Ronda przy ul. Radwana – 1 .610,32 zł.
– Koszty poniesione w związku z podlewaniem zieleni miejskiej (wraz z zakupem wody) w 2020 roku wyniosły 66 790,40 zł – wyjaśnia Anna Niedbała.
W 2020 roku gmina nie realizowała prac przy kwietnikach nalatarniowych."
Może niech zasadzą rośliny jadalne? Pomogą w ten sposób osobom bezdomnym, które będą mogły je wykorzystać.
Mnie najbardziej bawią panowie podlewający rośliny w samo południe gdy żar leje się z nieba. Potem rośliny te mają spalone liście i nadają się tylko do wyrwania. I tak się chwile potem dzieje. Przychodzą panie w kamizelkach z napisem ZUM i wyrywają te rośliny. To jest gospodarność? P
Gospodarność? Moim zdaniem te środki można było lepiej wydać.
W ubiegłym roku nie było pelargonii na lampach ulicznych. Bałem się, że niedługo posadzą na dzwonnicy kościelnej Kolegiaty Św. Michała i do podlewania trzeba bedzie zatrudnić speców od taternictwa.
Dzięki temu mają pracę, a tak to by nie miały pracy pracownicy ZUM.
No tak 09:59, sadźmy więcej , a zlikwidujemy bezrobocie w mieście:)))
rośliny jadalne - świetny pomysł. Np. zamiast kolejną tuję można posadzić orzecha jabłoń czy morelę. I dla ludzi będzie i dla ptaków i wiewiórek
Przynajmniej są ładne kwiatuszki, ładnie jest i kolorowo.
Przynajmniej.... Ponad dwie bańki.... Przynajmniej
Zieleń na Rondzie Republiki Ostrowieckiej – w roku 2020 koszt 66 938 60 zł !!!!!!!!!!!! Co myslę nie napiszę, bo mi admin wyłaczy.
Nie jestem mieszkanką tego miasta i tak sobie myślę co byście pisali gdyby tej zieleni miejskiej nie było, byłaby skromna lub zaniedbana?
Skoro nie jesteś mieszkanką to się nie wypowiadaj. Skup się na swoim mieście. Zainteresuj na co idą twoje podatki.
Tylko czekać aż napisze coś na ten temat radny Aron Pietruszka nie podając źródła (bo co tam prawa autorskie), bo a nóż trzeba będzie ponieść odpowiedzialność swoich słów?
Stać nas, a co tam miliony na kulturę, miliony na zieleń. A ludzi ubywa z roku na rok coraz więcej.
Kwiatki są przez chwilę. Podobno miasto każdą złotówkę ogląda z każdej strony. To skąd te ponad dwa miliony? Przecież to są pieniądze które oprócz efektu estetycznego nie przyniosły miejsc pracy.