Mam prośbę do forumowiczów.
Chodzi o placówkę czy sam budynek?
1999/2000 r było pierwszym rokiem szkolnym dla gimnazjum nr 3
Czytaj ze zrozumieniem szkoła podstawowa nr 6
Chodzi mi o budynek oczywiście. Prawdopodobnie był to początek lat 50-tych.
Czy ktoś zna dokładniejszą datę?
1958
, Poszłam,do,pierwszej,klasy
W 1959 roku poszłam do 1 klasy w tej szkole, więc została oddana do użytku na pewno wcześniej. Nie było sali gimnastycznej i pamiętam był gabinet dentystyczny na parterze. Strach było przechodzić obok niego, a zapach czuje do dzisiaj.
Zgadza się, a plomby mam już 25 lat.
poszłam do tej szkoły też w 1959 sala gimnastyczna była na ostatnim piętrz a dyrektorem była Sochacka, dentystka to Grychowska, szkoła powstała najprawdopodobnej w 1948 lub 1950
W 1955 roku. Wcześniej funkcjonowała w 3 sąsiadujących batakach.
Oczywiście miało być "barakach"
Po wojnie szkoła 6 mieściła się w kamienicy przy ulicy Polnej blisko skrzyżowania z Iłżecka. W 1948 została przeniesiona do barakow.
Ja rozpoczynałam naukę w tej nowo oddanej szkole w 1956 roku, moja o 2 lata starsza kuzynka w 1955 roku uczyła się jeszcze w drewnianych barakach, które zlokalizowane były od strony południowej (gdyby te baraki przetrwały to dziś byłyby naprzeciw MCK przy ulicy Polnej)
nic więcej nie znalazłem,ale rok 1956 może być za wcześnie miałem w tym roku 4 lata,a baraki pamiętam że były jeszcze dużo później ale budynku murowanego nie mogę sobie skojarzyć,w którym roku mógł powstać
Szkoła Nr 6 rozpoczęła swoja działalność od roku szkolnego 1934/1935. W okresie okupacji budynek zajęli Niemcy. Po II wojnie światowej dzieci wróciły do baraków, o których ktoś w tym wątku już pisał. Starania o nowy budynek rozpoczęto w 1953 r., a do budowy przystąpiono w 1954 r. Inwestycję zakończono w 1955 roku i szkoła we wrześniu tego roku przyjęła pierwszych uczniów.