mrożona kawa..ojj tak...albo zimna,naprawde zimna cola...generalnie pamiętaj,by podczas picia alkoholu pić dużo płynów,najlepiej słodkich z dużą ilością glukozy-soki,cola,żeby zabezpieczyć mózgowie przed skutkami aldehydu octowego (który powstając z alkoholu zatruwa organizm powodując KACA:))a mózg jje tylko glkozę więc na kaca dużo glukozy i świeżego powietrza ale UWAGA!! jeśli pijesz przewlekle ostrożnie z glukozą! zawszer najpierw solidna porcja witaminek z grB:))P
Powietrze z pompki od materaca gdy ktoś codziennie niedopuszcza do kaca:)))
godzinę przed pijatyką weź tabletkę Magnezu i dwie witaminy C
w czasie biby - dużo pij, jedz i tańcz !!!
przed snem, nawet jak jesteś nawalony, weź tabletkę przeciwbólową, np. Apap (połóż ją sobie na stole jeszcze przed wyjściem, bo potem zapomnisz)
rankiem uzupełnij płyny, najlepiej sokiem pomidorowym lub zjedz arbuza
mi pomaga od wielu lat :)
2kc - niby nic tam nie ma rewelacyjnego w składzie tych tabletek, ale ja czuję się po nich lepiej drugiego dnia. Tylko trzeba pamiętać, by brać je w trakcie picia, a nie po.
Najlepszym sposobem który praktykowałem na kaca to nie dopuścić do niego, tylko że nie każdy tak może na drugi dzień wąchać alkohol a co dopiero go pić, przepis ; do śniadania seta,coś na ząb za 2h powtórka, do obiadu spoko, następnie 2x100 i do wieczora git, potem idziemy imprezować dalej ale już dawki o wiele mniejsze i rano zdrowizna że ho ho, i nie jakieś wynalazki bo potem głowa bardziej boli. Leczenie proste jak drut, tylko nie mieszać wynalazków.
Koniecznie przed pójściem spać należy wypić 2 szklanki wody lub więcej. Nie jest to żaden problem jakby mogło się wydawać, że muli czy coś takiego. Szklanka - chlup, druga szklanka - chlup i w półkę. Jak delikwent jest odpowiednio zaprawiony, żadne niepożądane efekty nie zdążą nadejść. Dużo uśmiechu w te Święta i podczas pijatyk!
z tego co ja sie uczylem w szkole to tak jak kolega z 11.27 pisal z tym ze troche cos mu sie pomieszalo.ja wiem ze owszem organizm po mocnej dawce alkoholu potrzebuje sporej ilosci glukozy a ta w najlepszej postaci jest w naszym prawdziwym miodzie wiec na sniadanko polecam tosta z duza iloscia miodu i popic mlekiem zimnym mlekiem.
KAC spowodowany jest spożyciem nadmiernej ilości alkoholu, czyli zatruciem organizmu. Głównym czynnikiem powodującym boleśnie odczuwanego KACA nie jest alkohol etylowy (C2H5OH), lecz zawarty w nim w ilościach śladowych alkohol metylowy (CH3OH) w procesie metabolizmu zmieniany na najbardziej szkodliwy kwas mrówkowy (HCHO). Wśród różnych alkoholi które nabywamy w sklepie różny jest procentowy udział alkoholu metylowego.
za tzw kaca mozemy obwiniac wiec wątrobe która priorytetowo traktuje etanol. Dopiero kiedy zakończy skomplikowany proces biochemiczny przeróbki etanolu na kwas octowy (CH3COOH) zajmuje się metanolem. Produktem metabolizmu metanolu jest kwas mrówkowy odpowiedzialny za najcięższe dolegliwości związane z Kacem.nie polecam natomiast stosowac tzw klina czyli dostarczenie organizmowi niewielkiej ilosci etanolu co zahamuje na pewien czas rozklad metanolu.ten caly kwas m
mylisz sięMICHALE za KACA odpowiada alkohol etylowy i jego przemiany cytując Wikipedie: Aldehyd octowy powstaje w wątrobie w wyniku odwodornienia etanolu przez enzym dehydrogenazy alkoholowej. Następnie jest on przetwarzany do kwasu octowego przez odpowiednią dehydrogenazę. Aldehyd octowy jest bardziej toksyczny zarówno od etanolu, jak i od kwasu octowego, i to on jest główną przyczyną objawów przedawkowania alkoholu etylowego, popularnie zwanych kacem. N-acetylocysteina jest związkiem przyspieszającym przemianę acetaldehydu w organizmie i stąd może być używana jako "lek" na powyższe objawy. I dobrze na pisal kolega z 11:27 a super dziala popularne ACC
Wskazania jednoznacznego winowajcy objawów "kaca" nie jest proste i ta kwestia nie została ostatecznie rozstrzygnięta[2]. Jedną z koncepcji jest reaktywność aldehydu octowego, może ona być jednak kwestionowana ze względu na brak objawów kaca u osób spożywających napoje energetyzujące. Z drugiej strony, blokada enzymu usuwającego aldehyd gwałtownie zwiększa objawy kaca. Inna teoria mówi, że objawy spowodowane są odwodnieniem mózgu (mózg jest jednym z narządów, które zawierają procentowo najwięcej wody).
Mechanizm odwodnienia organizmu polega na zdolności etanolu do inhibicji działania antydiuretycznego hormonu wazopresyny, a tym samym zwiększeniu wydalania wody z organizmu wraz z moczem.
Możliwe, że za kac odpowiadają również minimalne ilości metanolu w alkoholu, czego dowodem może być zmniejszenie się objawów po wypiciu drobnej ilości etanolu wiele godzin "po". Również zawartość innych związków takich, jak wyższe alkohole (propanole, glikole), aceton, taniny, powstające w wyniku fermentacji napojów alkoholowych powoduje powstawanie kaca. Z tego względu najłagodniejsze dla organizmu są napoje na bazie alkoholu rektyfikowanego (wódki czyste), w przeciwieństwie do piwa, wina, wódek gatunkowych (whisky, gin, rum, brandy).
Kac może być spowodowany też zmniejszeniem potencjału antyoksydacyjnego. Dowodem może być zmniejszenie objawów po podaniu związków typu NAC lub białek kurzych (tzw. teoria Pliniusza).
moim sposobem,to urznac sie na nowo.