Więc tak:
Dług publiczny Polski wynosi obecnie 54% PKB Polski
Rząd zakłada że PKB spadnie (nie ma co liczyć na wzrost), a budżet będzie z deficytem (nawet do 100mld)
To znaczy że dług może przekroczyć ustawowe 60%
Wiecie co to znaczy?
Że po przekroczeniu tego progu budżet nie będzie miał prawa mieć najmniejszego deficytu (Konstytucja tak każe)
Budżet będzie musiał być zrównoważony więc albo
podniosą podatki (co już robią)
albo dodrukują pieniądza (co też robią)
albo będą cięcia
nie utną z emerytur, służby zdrowia, edukacji bo konstytucja to wymusza
cięcia będą tylko w tym co jest "ponadprogramowe"
czyli wszystkie programy rządu: 500+,300+,dodatki, podwyżki itd.
Więc bardzo możliwe że przez dług publiczny dni wielkich programów socjalnych rządu są już policzone
Cóż, wspomnicie moje słowa
i tych którzy już od dawna mówią o rozsądnej polityce finansowej
Wyborcy PiS - cieszycie się ?
spier alaj do rosji dykciarzu tam cie przyjma z otwartymi ramionami pijusie
i jak szumowino śmiesz sie podpisać jak polak kiedy to dbasz o interes rosji albo co najwyzej niemiec
A wiecie, że nie było nie ma i nie będzie.
Ale on pisze o budżecie polskim, a nie rosyjskim czy niemieckim.
Morawiecki przecież mówił, że 500+ jest na kredyt. Na nic wasze wycie Karyny i Sebixy.
co ty pier....sz synu Polaku !
Tak sie znasz na ekonomii jak Peło z Rząńcą na czele ;
Nadal to lepiej niż PiS
ups trzeba będzie sprzedać respiratory
Do roboty zatłuszczone mamuśki .
Jeden post, a tyle strachu wywołał wśród nierobów, wspierających się comiesięcznie 500+. Pewnie już nie wyobrażacie sobie życia bez tych pieniędzy, prawda, bo drobna wzmianka podnosi Wam ciśnienie.
Nie obchodzi mnie to nie biorę. W sumie wuj z tym 500+.więcej szkody dla gospodarki niż pożytku.
I dobrze że nie będzie
17,12 nie masz racji 500+ to ponad 20 mld zł wprowadzane co rocznie na rynek lokalny (piekarnie ,sklepiki,zakupy żywności i innych dóbr drobnych) z pominięciem UNI europejskiej, to ominiecie zakazu pomocy państwa dla drobnej wytwórczości stąd taka nagonka i histeria tow. Brukselskich. Dla naszej gospodarki to wspaniały krwioobieg.
Ta, a inflacja i drukowanie to przez przypadek. Witamy forumowego eksperta. Myślałeś, żeby zgłosić się do rządu PiS? Tam podobnej maści eksperci. Tak ci tylko podpowiem, że większość tych pieniędzy ląduje za granicą.
aż tak głupi jesteś chłopcze! nie wiesz co to jest inflacja! co to jest druk pieniadza , lepiej sie nie wypowiadaj.
Pieniądze z 500+ zostaja w Polsce - na 25mld - 20 pozostaje w kraju
Wystarczyłoby obniżyć podatki i efekt murowany i jeszcze większy niż 500+
Jeśli by zabrali 500+ to nie dostaną mojego głosu ani wielu rodzin!!! Ja dzięki 500+ mam teraz 4 dzieci a miałam 2. To wielka pomoc i wsparcie którego nie oddam.
Niech sobie odejmą od pensji posłowie czy prezydenci miast a nie będą okradać biednych!