Dla mnie ważne jest też to kto zarzuca. Wychodzi na to, że konkurencja :) Nie zapominajmy, że w polskim prawie istnieje coś takiego jak domniemanie niewinności (chyba, że winę już udowodniono?). Tobie ciemniak strasznie się dziwię, bo łamiesz wiele (swoich) przykazań :)
Zarzuty wobec WOŚP są. Tylko, że na razie nie sądowe lecz dziennikarskie :)
http://www.youtube.com/watch?v=S1tDRkrg9-M
Czy dochodzi do defraudacji w Caritasie? Nie mam do tego żadnych danych. Chyba oprócz tych:
Ogółem Caritas Polska zebrało 441.581.695,94 zł. Na pomoc potrzebującym przeznaczył zaś 435.799.984,43 zł, czyli prawie 99 proc. wpływów.
Pewnie gdyby np tu się dołozyli byli by wielcy Mauzoleum Miłosierdzia na Okopowej w Warszawie ew tu Hotel Jana Pawła II we Wrocławiu.
Wystarczy,że kościół ogłosi,że dochód idzie na cele kościelne nie podlega opodatkowaniu i można praktycznie robić z tym co się chce.
Może przejrzeć samochody zarejestrowane na Caritas ? i porównać je z tymi zarejestrowanymi na fundacje Owsiaka ?.
Co roku tacy jak @ciemniak głoszą to samo już zdąrzyłem się przyzwyczaić .Fundacje muszą się rozliczać co roku czy zdarzyły się zastrzeżenia do fundacji Owsiaka ? i czy zdarzyły się zastrzeżenia i zarzuty dla Caritas ? tu zdaję się @Ciemniak może się wykazać bo wszak to są ataki na kościół :P i nie warto o tym wspominać ;) .
dlaczego nie jestem zdziwiony innym zdaniem? :)
Wziąłem pod lupę sprawozdanie jednego z caritasow - akurat trafiłem na krakowski. w 2011 roku przychody 18,9 mln zl z czego (uwaga!!) 13,2 mln zł ze źródeł publicznych, czyli z kieszeni nas - podatników, których nikt o zdanie nie pytał! Ze zbiorek, darowizn zebrali 3,67 mln zł a koszty administracyjne i wypłaty wyniosły prawie 5,5 mln zl (205 osób na etatach, 99 na śmieciówkach i 89 wolontariuszy).
Wiec niech Fronda nie pier...ol, że cały Caritas w Polsce miał koszty na poziomie 6 mln zł, bo na same pensje w jednym tylko Caritasie poszło 5 mln zł i są to oficjalne dokumenty stworzone przez Caritas!
http://uwaga.tvn.pl/29668,wideo,151041,zamiast_domu_dla_samotnych_matek_prywatna_posiadlosc_wiceszefowej_warszawskiej_caritas,zamiast_domu_dla_samotnych_matek_prywatna_posiadlosc_wiceszefowej_warszawskiej_caritas,reportaz.html
Ciekawe linki z pewnością, tylko aby je zinterpretować trzeba mieć większą wiedzę skąd się te cyfry wzięły.
Ale wróćmy do WOŚP - ponieważ temat dotyczy jej a nie Caritas - załóż wątek o Caritasie :)
WOŚP wspomagają samorządy, które w sumie też płacą miliony z naszych pieniędzy na organizowanie różnych imprez tego dnia.
Telewizja publiczna również finansowana przez nas przeznacza wiele godzin czasu antenowego oraz niemałe środki organizacyjne i sprzętowe na to wydarzenie.
Osobiście mam wrażenie, że uwzględniając to wszystko w wyniku WOŚP marnuje się 100 zł, aby 20 zł przekazać na zakup sprzętu medycznego.
To się nazywa rozrzutność.
Ciemniak straciłeś już jakąkolwiek wiarygodność. Jako człowiek ,jako katolik i jako (rzekomy) obrońca życia.
A czasu antenowego w ciągu roku na same transmisję mszy w publicznej TVP1 idzie dużo więcej że nie wspomnę o programach katolickich .I pożytku z tego nie ma żadnego. Już to ktoś wyliczył w tym wątku więc daruj sobie.
Podejrzewam, że nigdy mnie taką wiarygodnością nie obdarzałeś :)
Więc co mogłem tracić w twoich oczach skoro od samego początku za moją wiarę, za moje myślenie, za moje poglądy nigdy wiarygodnym ci nie byłem :)
Nie bardzo zresztą dbam o to, aby tacy jak ty mnie uwiarygadniali :)
Za brak myślenia takiego jak ty :) Uff .. znaczy się, że jestem na dobrej drodze :)
Takiego jak twoje? Stan stały :)
Świeca Caritasu kosztuje 10 zł.Z tej kwoty 3 zł przeznaczone jest na potrzeby parafii,5 zł przeznacza się na potrzeby Kurii, na działalność charytatywną przeznaczone jest więc 2 zł słownie: dwa złote!!!!!! Proszę zapytać o to np.znajomego księdza. Jeśli będzie miał odwagę - potwierdzi.
http://www.wosp.org.pl/fundacja/rozliczenia_finansowe
Czy ktoś z was to analizował kiedykolwiek?
Odpowiem jak wiele razy mi odpowiadano - to nie jest temat o Caritasie tylko o WOŚP :)
Proszę pisać na temat :)