"Jak poinformowało Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, w 2012 r. Fundacja WOŚP zebrała 51,3 mln zł. 91,6 proc. tej kwoty Fundacja przeznaczyła na prowadzenie nieodpłatnej działalności pożytku publicznego. Koszty administracyjne wyniosły ok. 8 proc. Dane te pochodzą z corocznych sprawozdań, które WOŚP, tak jak każda inna fundacja i stowarzyszenie, musi składać do departamentu pożytku publicznego MPiPS."
Myślę, że to powinno uciąć wszelkie spekulacje nawet tych najbardziej zacietrzewionych w nienawiści.
Tylko ok.4000 zl. Nie jest to jakas oszalamiajaca kwota, jak na warszawskie warunki ;)
biedaczysko... chyba do interesu będzie musiał niedługo dokładać
8 proc daje sporą sumę w tej kwoty więc te 4tys to lekka przesada .
koszty administracyjne!! a nie wypłata Owsiaka !! driverekmobilek
myślisz że ten człowiek sam pcha tą machinę?! Jak jesteś zmęczony to idź spać - dobranoc
Fronda go wspomoże
Pani"Okularnico" ja nie neguje celowości akcji WOSP.Ja wskazuje problem jaki mamy z organizacjami charytytywnymi.Panstwo może kontrolowac i żadac rozliczen ze swoich pieniedzy włożoną w tą fundacje akcje.Już zapomniała pani jak powstawała TV Polsat-TVN.Najważniejsze było załozenie fundacji w tych podmiotach gospodarczych.Nie twierdze że te fundacje są-be,ale logika co pani mówi.Zbieramy pieniadze na szczytny cel,ale dysponentem tych pieniedzy jest fundacja,która ma prawo pożyczac pieniadze np.na koncesje Polsatu,TVN. Ofiarodawcami są podmioty które będa korzystały z usług TV np.głównym ofiarodawca Polsatu jest Prokter -Gamble(słoneczko)
Pożyczanie pieniedzy to stara metoda politykow. Jaka przeszkoda głownego dysponenta fundacji pożyczyc sobie samemu kilka milionów włożyć je konto 3-mc z wysokim oprocentowaniem-bez łamania prawo mamy czysty zysk(procenty)
Zwrot pieniedzy na konto fundacji i nie ma problemów.Nikt nic nie ukradł-prawo nie zostało złamane. Pani" okularnico "prosze w tym temacie nie naciskac mnie żebym wyraził się negatywnie o WOSP .
Ja wskazuje tylko co należy zmieniać w prawie aby ukrócic możliwośc takich czynów. Na pewno są to moje wymaigowane sprawy ,fundacja i Swieto WOSP niech trwa do konća świata i o 1 dzien dłuzej.Pozdrowienia dla Pani i WOSP.
Bardzo wiarygodne a co najważniejsze zupełnie nie stronnicze źródło informacji - ciemniak12 proszę cię litości daruj nam tego bo nas brzuchy ze śmiechu bolą
zapraszam do lektury http://www.wykop.pl/i/artykul/1819096/zestawienie-zarzutow-wobec-wosp-i-ich-konfrontacja-z-faktami/
Logika mówi, że podobnie jak w poprzednim tekście mija się Pan z prawdą i nic więcej.
Okularnico,pokaż mi jedna kontrolę NIK w fundacji "słowa prezesa NIk kontrola w WOŚP jest możliwa gdy będzie wniosek zainteresowanych",nigdy fundacja nie była kontrolowana przez NIK a tylko podawała informacje rozliczeń dokonywanych przez samych siebie-takie są fakty.
Liczenie pieniędzy po zbiórce w ramach 22 Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zostało już niemal zakończone. W całym powiecie zebrano łącznie 93 362 złote (87.975 złotych ze zbiórki do puszek i licytacji + 5387 złotych zadeklarowane na allegro).
Poszczególne sztaby zbierały: Ostrowiec- 61.375 złotych + 5387 zł zadeklarowane na allegro; Kunów - 6000 złotych; Ćmielów - 3000 złotych; Waśniów - 3600 złotych; Bałtów - 14.000 złotych
W ubiegłym roku zebrano 92 000 złotych, w 2012 – 83 678 złotych, w 2011 – 80 000.
Czyli owsik zarobił w samym Ostrowcu prawie 30 tys. zł w 1 dzień... Na prawdę dobry wynik.
Nie Owsiak zarobił tylko WOŚP, mała aczkolwiek istotna różnica.
Są tacy, którzy mówią, że i tak warto.
Dziwnym jednak jest, że jak NFZ stwierdza, że kogoś nie opłaca się ratować ponieważ operacja jest za droga to większość ludzi, których to nie dotyczy podchodzi do tego ze zrozumieniem.
Nie słyszałem, aby te same osoby, które zbierają do puszki dla WOŚP cokolwiek zrobiły aby zaprotestować kiedy ludzie nie dostają dofinansowania na jakąś operację ratującą zdrowie czy życie ponieważ koszt takiej operacji jest dla NFZ nie do przyjęcia.
Oczywiście zaraz ktoś zada pytanie: "A co ty zrobiłeś?".
Więc odpowiadam: "Jako katolicki element aspołeczny nie godzę się na obecny system i dokonuję odpowiednich wyborów politycznych, aby to zmienić".
Głosowanie na wdowę to te "odpowiednie wybory", Gratulacje