Cała ta wielka orkiestra to wielka ściema, bidne naiwniaki myślą że ratują ludzkie życie dając coś do puszki. Aha i nie jestem katolem, pisowcem czy mocherem narodowcem, wymieniłem chyba wszystkich "ciemnogrodzian" według GW i TVN
Ale czy ktos wam zabrania zorganizowac taki dzien!niech kazdy zacznie od siebie,liczyc komus kase to pelno chetnych-niewazne ile bierze Jurek wazne ze pomaga jest taki dzien gdzie grosz do grosza i mozna duzo zdzialac ale nie w ostrowcu musza narzekac jak to wszystkim dobrze a mnie zle a tylka nie ruszy...
W watku chodzilo czy beda atrakcje ale nie najpierw kasa i ksieza-zazdroscisz im kasy i aut idz i ty na ksiedza a nie glupia wyliczanka za ile po co na co...
WOŚP Ostrowiec Św.
g.15;00 Start Rynek Siema
Dlatego pytam czy coś się dzieje, bo w tych narzekaniach to nie wiem czy sie człowiek czegoś doszuka.
Ksiądz też daje na ORKIESTRE
Gramy i na malkontentow uwagi nie zwracamy. Sie ma
Siema, albo się nie ma. Ale "róbta co chceta" i łykajcie bezkrytycznie tą medialną papkę jeśli tak Wam wygodniej. Po co się wysilać i pomyśleć trochę szerzej o sprawie. http://www.youtube.com/watch?v=-vyCPZeY6FI#t=16
Ty pismen to możesz pograć co najwyżej na nerwach.
Popieram
Kiedy rodziły się moje dzieci, gros sprzętu miało przyklejone charakterystyczne czerwone serduszko. Gdy mieszkałem w kilku szpitalach pediatrycznych – logo Wielkiej Orkiestry było zawsze obecne przy łóżkach pacjentów. Dlatego – jak co roku – będę dawał pieniądze na orkiestrę. Jakoś nie zauważyłem pomp infuzyjnych, inkubatorów, pulsoksymetrów czy tomografów podarowanych szpitalom przez największych krytyków WOŚP. Oj, boli…
TOMASZ STAŚKIEWICZ
a możesz i całą pensje oddać ,ale nie zapomni że działa cała rzesza różnorodnych fundacji działających na rzecz szpitali.Nie wiem dlaczego trzeba akurat tą jedną faworyzować .
Te inne działają dzięki tej, pierwszej i najlepszej
Ogółem Caritas Polska zebrało 441.581.695,94 zł. Na pomoc potrzebującym przeznaczył zaś 435.799.984,43 zł, czyli prawie 99 proc. wpływów.
Dane na podstawie oficjalnego sprawozdania WOŚP za 2009 rok: Zbiórka - 54.506.270,77 zł, z czego na pomoc opisaną w statucie fundacji przeznaczono 28.993.580,43 zł. Na działalność dobroczynną przeznaczono więc niecałe 54 proc. a gdzie jest reszta?
Zawsze kiedy zaczyna się kwestionować niezwykłą szlachetność akcji Jerzego Owsiaka, pojawia się chór zakrzykujących: "Dzięki sprzętowi kupionemu przez Orkiestrę ratuje się chore dzieci". Tylko czy cel powinien uświęcać środki?
Dobrych kilka milionów złotych każdego roku przeznacza nie tylko na organizację całego finału i funkcjonowanie samej fundacji, ale też na imprezę rockową Przystanek Woodstock
Organizacja finału w 2008 roku kosztowała, według sprawozdania finansowego zamieszczonego na stronie internetowej WOŚP, ponad 1,7 mln zł. Wydatki na Przystanek Woodstock pochłonęły dalsze prawie 2 mln zł (dokładnie 1 mln 933 tys. zł). Roczne koszty funkcjonowania samej fundacji wyniosły w 2008 roku ponad 2 mln zł
Jeśli w ostatnim sprawozdaniu finansowym można przeczytać, że wśród aktywów trwałych Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy znajdują się "budynki, lokale i obiekty inżynierii lądowej i wodnej" o wartości ponad 7,6 mln zł, to rodzi się pytanie, czy nadal chodzi o akcję charytatywną, z której pieniądze są natychmiast przekazywane, zgodnie z wiarą darczyńców, na ratowanie chorych dzieci, czy też o duży koncern, który opracowuje gigantyczną kampanię promocyjną i strategię lokowania znaczących funduszy – część na lokatach, część w nieruchomościach, reszta jako rezerwa celowa.
A tak w TOK FM odpowiadał na te zarzuty Owsiak:
"Nie jest tak, że z pieniędzy które ktoś wrzuca do skarbonki organizujmy Przystanek. Ale odsetki możemy wydać na to, na co chcemy. Jak to się komuś nie podoba, to może nie wrzucać następnym razem."
Znamienne. Warto zapamiętać.
O rany co roku to samo. Jak Ci nie odpowiada to nikt Ci nie każe dawać pieniądze na WOŚP. Jak jednak widać co roku, pomimo Waszych jęków i obrzucania Owsiaka błotem, Orkiestra gra i bije kolejne rekordy. Więc może już dacie sobie spokój i przestaniecie się ośmieszać?
mam to głęboko gdzieś i siema .
Psy szczekają, karawana idzie dalej. Jurek Owsiak to niezwykły człowiek, z ogromną charyzmą i misją, o wielkim sercu, prawdziwy przykład do naśladowania. To czego udało mu się dokonać jest niesamowite i świadczy o tym, że jeśli Bóg istnieje to na pewno jest po jego stronie :)