hahha piękna puenta gościu z 12.15
Gościu12:15 pięknie napisane a potrzebne dokumenty nalezy skladać w przypadku jeżeli ktoś nie pobiera na dziecko rodzinnego.W przypadku pobierania rodzinnego wszystkie dokumenty znajdują się już w MOPSie poniewaz brany pod uwage będzie rok 2014 w dochodach.Ciekawe kiedy zaczną wyplacać.
Jak ktos ma dzieci to wiadomo na co wyda..szkoła,ubrania,wycieczki szkolne,jezyk obcy.
Pani Beata wyraźnie powiedziała że nie będzie trzeba zbierać faktur na co się wyda pieniądze ale jak tylko ktoś zgłosi np ze szkoły że dziecko będzie zaniedbane, będzie mu czegoś brakowało to mops zabiera pieniądze i za te 500zł będzie robiło zakupy typu artykuły szkolne , będzie miało opłacane obiady w szkole jeśli takie będą itp itd
Zaświadczenie z zus?Pierwsze słyszę,miało być tylko zaświadczenie o dochodach za 2014
Nigdzie nie ma informacji,że jakieś zaświadczenia z zusu są potrzebne,tylko o dochodach ze skarbowego.
Z ZUS'u albo z zakładu pracy są potrzebne zaświadczenia bo w skarbowym nie dadzą zaświadczenia o składkach zdrowotnych a bez tego nie da się obliczyć kwoty netto. Co prawda MOPS ma sam wszystko sprawdzać i teoretycznie nie potrzeba żadnych zaświadczeń ale w praktyce trzeba je mieć bo nie wiadomo czy system informatyczny zadziała tak jak powinien. Tak mi powiedzieli w MOPS'ie.
gościu z 9: 31 jak składałam o rodzinne to dostarczyłam tylko to co było w rozpisce, a potem się okazało, ze jeszcze pity, świadectwa pracy, zaświadczenia z UP, itd.
za 2015 rok nic nie trzeba?
Rozumiem, że biorą pod uwagę dochód utracony.
Nawiązując do wypowiedzi gościa z 9.11 to znam rodzinę ktora pobiera pieniądze z MOPS. Instytucja ta opłaca również przedszkole dzieciaków. Dzieci jednak wciąż zasmarkane i w dziurawych spodniach. Pieniądze idą na rzeczy, które moim zdaniem są zbędne. Pewnie ktoś zaraz napisze "zgłoś do mopsu a nie na forum". Chcę tylko powiedzieć że mnóstwo tej kasy nie bedzie rozdysponowane przez rodziców na dzieci tylko.... .
do 20.31 a głupoty piszesz i tyle juz uwazasz ze te pieniądze bedą roztrwonione wkurzaja mnie takie wpisy ze pieniadze dostanie patologia bzdura i jeszcze raz bzdura.
nie ma społeczeństwa idealnego a z drugiej strony to wyjątek nie czyni reguły .
Gościu z 01.01. Uwierz mi, wiem co piszę. Nie mam w zwyczaju pisać bajek ewentualnie pisać by napisać. Kasa z mopsu udzie na abonamenty Polsat plus do każdego pokoju, nowe telefony czy ta lety bo poprzednie przepadły w Lombardach a dzieci chodzą w starych za małych i oberwanych portkach. Nie wspomnę o psie, który wpieprza padłe gołębie spod balkonów.
Nie rozliczaj nikogo z wydawanych pieniędzy i nie zaglądaj nikomu do portfela. Sama nie wiesz, co ciebie w życiu spotka. A nie tacy cwaniakowali...