Zgadza się, jak ktoś pobiera rodzinne to nie musi mieć tych dokumentów
Czy ktoś wie jakie dokumenty sa wymagane na 1 dziecko dodam że Mops nie ma żadnych moich dokumentów ponieważ nic nigdy z Mopsu nie pobierałam
Teoretycznie MOPS ma sprawdzać wszystko w systemie informatycznym więc nie są wymagane żadne dokumenty oprócz wniosku. W praktyce lepiej mieć ze sobą:
a) zaświadczenie o dochodach za 2014 rok z US
b) zaświadczenie o składkach zdrowotnych z ZUS lub miejsca pracy za 2014 rok
c) ksero dowodów osobistych rodziców
d) ksera aktów urodzeń dzieci
same oświadczenia które są załączone do wniosku 500+
Urząd Skarbowy - zaświadczenie o dochodach za 2014r, zaświadczenie z ZUS o wysokości składek za 2014r, ksero dowodu, ksero aktu urodzenia, nr konta. Wiem, bo dzwoniła do MOPS
Zaświadczenie o wysokości składek można też wziąć z zakładu pracy.
Ile się czeka na zaświadczenie z ZUS?Czy to się bierze z zusu i skarbowego osobno mama i tata czy razem?
Jeżeli w roku 2014 nie pracowałam i pobierałam rodzinne, a teraz już pracuję i rodzinnego nie mam, to czy na pierwsze dziecko będzie się należeć? Czy zaswiadczenie o dochodach od pracodawcy jest potrzebne
Jeśli teraz pracujesz i dochód netto przekracza Ci 800 zł to na pierwsze dziecko się nie należy.
Nie prawda co pisze gość 11:06. Liczą się dochody z 2014 roku a nie aktualne. Byłam składałam i wiem.
Gościu 08:41 nie masz racji. Owszem, bierze się pod uwagę dochody z roku 2014 ale pod warunkiem, że obecna sytuacja nie uległa zmianie. Jeśli jest inaczej to się nie należy. Możesz próbować oszukać system ale przecież to i tak wyjdzie w następnym roku i każą Ci zwrócić wszystko wraz z odsetkami więc nie warto.
Gość z 09.16 ma rację.Jak nie zgłosisz że pracujesz to zwrócisz co dostaleś z odsetkami
Dokładnie jesli sytuacja uległa zmianie wówczas sie to zgłasza wiadomo chore to wszystko bo niby dochody za 2014 ale ale.....ale nie zawsze.
No a jeśli pracuję teraz ale dochody mimo wszystko ani za 2014 ani teraz nie przekraczają 800 zł na osobę to nie każą zwracać przecież.
Nie, w sytuacji gdy dochody na członka rodziny nie przekraczają obecnie kryterium 800/1200 zł przy niepełnosprawnosci - niczego nie będziesz zwracać.
Zgłasza się zarobki jesli dochód w 2014r. był wyższy niż kryterium a jest obecnie niższy (wtedy otrzymuje się 500zł, które by nie przysługiwało) i odwrotnie- jesli dochód w 2014 był niższy niż 800 na osobę a obecnie przekracza ten limit- to też trzeba zgłosić,żeby nie zwracać wypłaconych pieniędzy.
Nie warto udawać,że nie ma obecnie zarobków przekraczających limit, ponieważ w kolejnych latach to wyjdzie przy pitach i będzie trzeba zwracać kazde odebrane 500 zł z odsetkami.
To po co w takim razie te dochody za 2014 rok skoro liczą się aktualne.
To nic nowego- przy staraniu się i pobieraniu zasiłków rodzinnych obowiązują dokładnie takie same zasady. Takie reguły stosowane są od lat. Tak sobie to wymyślił ustawodawca.