Dzieki, a czy te zaswiadczenia to muszę pozbierać po urzędach mam na mysli US, ZUS, UM czy mops sam sobie to sprawdza, a ja tylko skladam sam wniosek? Chodzi o 500+ na pierwsze dziecko. Jak to jest w Ostrowcu?
od 21 marca będą wydawane w MOPS w Częstocicach.
Powiedzcie mi,jak się dowiadywaliście,potrzebne jest zaświadczenie o dochodach osobno za żonę i męża?Czy ewentualnie pit za 2014 rok wystarczy jak się małżeństwo rozlicza wspólnie?
A jeśli teraz pobieram rodzinne na trójkę dzieci w kwocie 350 zł to automaty z ie będzie mi zabrane po otrzymaniu 500+ bo już nie wiem.
Nie jeśli nie przekroczy dochód 800zł lub 1200zł
Mąż ma 3000 brutto. Ja nie pracuję. Mamy troje dzieci. Rodzinnego pobieram z MOPS 350 zł. Czyli należy mi się ile, bo już się pogubiłam.
A zaświadczenie o dochodach to bierzące czy ze skarbowego (za który rok) bo tak naprawdę to nigdzie nie pisze czy zaświadczenie aktualne, czy z którego roku
zaświadczenie za rok 2014 i mops sam będzie pobierał wszędzie tak pisze
Z tego co kiedys czytałam to wiekszosć dokumentów mają oni sami sobie sprawdzać ale wszystko sie okaże
Nie potrzebne zaświadczenie o dochodach.MOPS sam sobie je sprawdzi.
potrzebne jest zaświadczenie o dochcodach za pierwsze dziecko,za rok 2014.W skarbowym wniosek wypełniasz,podpisujecie się z mężęm,składasz od razu.Za tydzień do odbioru.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd gościu 09:01. Owszem, na pierwsze dziecko będzie brany pod uwagę dochód ale MOPS będzie sprawdzał go sam w urzędzie skarbowym. Żadne zaświadczenie nie jest potrzebne, chyba że prowadzi się działalność gospodarczą albo jest się rolnikiem.
Wnioski będzie można pobierać od 21 marca w budynku MOPS a od 23 marca również w wybranych szkołach podstawowych. szczegóły na stronie urzędu miasta, do której link podany był wcześniej.