Ja także będę składała wniosek , obawiam się natomiast co będzie się dział pierwszego dnia (już sobie to wyobrażam), kolejki pewnie ogromne ze względu na to, ze napewno wiele a nawet bardzo dużo osób składa wniosek równiez na pierwsze dziecko.
Wnioski można będzie składać przez trzy miesiące, w różnych miejscach, w tym również elektronicznie więc nie powinno być tak źle gościu 08:34.
jest w ogóle jakaś lista załączników na pierwsze dziecko.
Niby na rodzinne też była, a potem tony dokumentów brakowało, a bo jeszcze to, a jeszcze to
Powinno wystarczyć tylko zaświadczenie z US o dochodach za dany rok, rozumiem, ze za 2014 rok
Akurat zaświadczenie ze skarbowego nie będzie potrzebne bo dochody MOPS sam będzie sprawdzał.
Co trzeba dołączyć do wniosku na pierwsze dziecko ?
jesli pobierasz zasiłek rodzinny to nic sam wypełniony wniosek
no własnie też chcę się dowiedzieć
Wczoraj dzwoniłam do MOPS. Do wniosku na pierwsze dziecko należy dołączyć:
1. zaśw. o dochodach za 2014 rok z US
2. zaśw. o składkach zdrowotnych z ZUS za 2014
3. ksero dowodu osobistego
4. ksero aktu urodzenia dziecka
5. jesli ktoś posiada to dok. dot. rozwodu/separacji i zarządzonych dokumentów (wyrok sadowy)
Jestem za upublicznieniem tych ktorzy dostali bo bedę mogł zlozyc wniosek o obnizenie alimentow na starą.
ale to w przypadku kiedy nie pobierasz rodzinnego musisz te dokumenty dostarczyc jesli masz rodzinne to nie
Jeżeli Twoja "stara" znajdzie się na tej liście, to znaczy, że dochód na osobę jest poniżej 800 złotych wraz z alimentami, które otrzymuje od Ciebie. Oznacza to nic innego jak życie na b.niskim poziomie i dla niej i dla Twojego/Twoich dzieci.
Zachowaj twarz i nie chwal się głośno, jakim jesteś fantastycznym tatusiem, że żałujesz dziecku. Mam w rodzinie takiego "bohatera" i wstyd mi, że to moja rodzina. To nic, że jego córka nie chodzi do kina, kiedy cała klasa/szkoła ma wyjście, że nie jeździ na szkolne wycieczki, że nigdy nie była na wakacjach (nie licząc zarobkowego rwania wiśni i innych owoców), że ubiera się tylko w lumpeksach, bo zakupy nawet na targu, to za dużo jak na kieszeń jej mamy, że mimo, że dopiero zaczęła szkołę średnią już wie, że studia nie dla niej (no bo jak, skoro ojciec miga się jak może i płaci w kratkę, a matki nie stać będzie na opłacenie akademika, bo każdy grosz oglądany jest dwa razy przed wydaniem). To nic, najważniejsze, że on "bohater - ojciec" może dopiec swojej byłej żonie ("a nie mówiłem, że sobie beze mnie nie poradzi, niech teraz zobaczy jak to jest - sama sobie wybrała") - potrzeby dziecka nie są ważne, byle dokuczyć "starej".
Na dzieci to ja place, ale nie mam zamiaru dluzej placic alimentow na nią, tym barxziej ze kombinator pracuje
jeju i własnie dlatego powinni dawac na pierwsze dziecko tak jak i na inne po co ten próg dochodowy skoro drugiego i nastepnego dziecka to nie dotyczy??nierozumiem tej polityki.To albo ustanowic próg dochodowy na wszystkie dzieci albo na wszystkie wcale go nie ustalac.Znajoma z trójka dzieci dostanie a nadmienie sa bardzo dobrze sytuowani a druga znajoma która ma jedno dziecko i kredyt na głowie i ledwo starcza do wypłaty (trzeba skromniunio zyc)nie dostanie!!!bo dochód niestety przekroczy.Przykre to jest i troche krzywdzace.A poza tym na pierwsze dziecko trzeba mnóstwo papierów mnóstwo......
Dokładnie a juz totalna bzdurą jest doliczanie do dochodu tych stypendiów naukowych bądz socjalnych-kto to wymyslił??????????????????zero logiki.
W szkołach i miejscach do tego wyznaczonych tez bedzie mozna składac tak wiec spokojnie a nawet jak ktos złozy w maju lub czerwcu to tez dostanie wyrównanie:)