Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
                          • Odp.: Wspomnienie szkoły nr 3 przy ul. Śliskiej

Wspominajcie

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

W latach 80-tych była taka wielka przybudówka przed wejściem. Za boiskiem asfaltowym był plac zabaw z huśtawkami. Pamiętam, że kiedyś przenosiliśmy jakieś stare książki z komórki murowanej, która jeszcze stoi. Z tyłu od ul. Modrej było jedno wielkie boisko trawiaste, w centrum którego zawsze nie było trawy. Dookoła tego boiska biegaliśmy na czas na w-fie (Kazimierz Jaros, P. Sobczyk). za tym boiskiem była ta prymitywna skocznia do skoku w dal. I od strony tej skoczni była taka "szczelina" w siatce, przez którą można było przedostać się na ul. modrą.

Były mecze pod koniec roku organizowane były mecze na tym boisku - nauczyciele grali z uczniami.

Zakończenia roku odbywały się na boisku asfaltowym od strony ul. Niskiej. Były tłumy dzieci ustawione klasami.

Pamiętam odsłonięcie tablicy pamiątkowej zaraz za wejściem do szkoły, to było pod koniec lat 80-tych (może 1988?).

W ubiegłym roku jesienią rozmawiałem z b. dyrektorem Panem Popkiem, trzymał się jeszcze dobrze (dużo zdrowia!). Wspominał, że wielu nauczycieli już nie żyje.

Chodziliśmy do dwóch kin: Pan Kleks, Krzyżacy, W pustyni i w puszczy, Misja...

Za moich czasów dyrektorami byli: Pan Popek (chyba tylko rok lub dwa), zastępcą była Zofia Kaczor, później Aleksandra Obarzańska. Historii uczył mnie (chyba najfajniejszy nauczyciel) śp. Waldemar Uryś, ale nie pamiętam czy pod koniec lat 80-tych był już dyrektorem, czy został nim trochę późnej.

Szkołę ukończyłem w 1990 r.

Gość_SP3absolwent
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Dodam jeszcze, że w tytule wątku jest błąd. Szkoła mieści się przy ul. Niskiej 9 a nie Śliskiej. Może admin to poprawi?

Gość_SP3absolwent
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Pani od biologii w koka się czesała żyje jeszcze?

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

p.Łakomiec od gegry,Obażańska historii, Obażański matmy, p.Kowalska chemii, p.Piątek fizyki uczyła,p.Pronobis j. polski itd...

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Panią od biologii widziałem kilka lat temu w okolicach Alei. Nazywała się Eliza Sztajner.

Gość 12:33 prawie wszyscy nauczyciele, których wymieniłeś uczyli też mnie. Tylko j. polskiego w klasie IV - Krystyna Borys, a później p. Oleksiak.

Gość_SP3absolwent
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 93

Odp.: Wspomnienie szkoły nr 3 przy ul. Śliskiej

P. Eliza Sztajner? Umarła niedawno niestety. Widziałam klepsydrę

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 94

Tablica pamiątkowa została ufundowana z nagrody jaką uzyskał szkolny teatrzyk Mateuszek prowadzony przez panią Stępień

Gość_Anita03443
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 92

Fane czasy ja jestem rocznik 82-89.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Pani Eliza Sztajner nic się nie zmieniła, widywalam ją bardzo często, mieszkała na Kilińskiego na przeciwko groszka, czas się dla niej zatrzymał. Również uczyła mnie biologii, nazywana Rozwielitka. 1-3 uczyła mnie Pałka. 4-8 p.Mruk. uczące p.Kowalska, Łakomiec, Kozłowski, Borecka ,Piątek, Choroszynska, Kamińska od rosyjskiego itp, bardzo miło wspominam pana Waldemara Urysia i panią Teresę Barańska chodź uczyła mnie pani Wiktoria Sawicka polskiego.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

A czy ta wiata blaszana przed wejściem została rozebrana po powodzi? Bo ogrodzenie jest do samo co w latach 80-tych. Dawno wewnątrz nie byłem. Ciekaw jestem, czy są te rzędy dyplomów za osiągnięcia sportowe w okolicach sali gimnastycznej i tym pierwszym malutkim holu, gdzie było okienko do pań woźnych.

Przypomniały mi się jeszcze olbrzymie drzewa rosnące od strony ul. Niskiej. W latach 80-tych zostały wycięte i dość długo leżały wzdłuż siatki przy ogródkach działkowych. Wtedy nie było jeszcze asfaltu na przedłużeniu ul. Niskiej do ogródków działkowych "Podwinnica".

Gość_SP3absolwent
            Zgłoś
            Odpowiedz

Wiata rozebrana chyba pozniej. W malym holu juz nie ma miejsca na przebranie sie, nie ma lawek i dyplomow. Szatnie bez zmian, rozpoczecie i zakonczenie roku jest na sali gimnastycznej, gdzie jest wielki chaos i tak za bardzo nie slychac co dyrektor ma ciekawego do powiedzenia a polowa uczniow stoi na dworze bo mozna sie udusic. Za mioch czasow rozpoczecie na biosku asfaltowym - to byly czasy. Ja pamietam stolowke i maly ogrodek, ktory na technice plewilismy

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

nom

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Był też plac zabaw z dwiema huśtawkami miedzy boiskiem asfaltowym a szkołą.

Na końcu korytarza na parterze, po prawej stronie była klasa do techniki. Uczył m.in Pan Starzomski (lata 80-te), a plastyki chyba Pani Szwarc?

Chłopaki grały w tzw. "skakańca" i mecze na korytarzu małą plastikową piłeczką, a dziewczyny skakały w gumy.

Były dyżury klasowe, chłopaki stali na schodach i nie wpuszczali uczniów pierwszymi schodami na górę, trzeba było iść przez cały korytarz do drugich schodów. Na dziwny pomysł ktoś wpadł z takim zarządzeniem...

Gość_SP3absolwent
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Zawsze na boisku były tłumy, staliśmy klasami, a gdzieś z tyłu krążyli rodzice :)

Spojrzałem na aktualną listę nauczycieli zamieszczoną na stronie szkoły. Z nauczycieli, którzy pracowali w latach 80-tych pozostała tylko Teresa Kochańska.

Dyrektorem jest jak widzę Mariusz Szczerbiński, był taki uczeń w latach 80-tych, w którejś z równoległych klas w trójce, ale nie wiem, czy to ta sama osoba.

Gość_SP3absolwent
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Tak mało wspomnień........

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

Jak nazywala się nauczycielka od matematyki bo nie pamiętam nazwiska wolali na nią biedrona

Gość_gosc87
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

Mnie biedrona uczyła informatyki , ale również nie pamiętam Jej nazwiska .

Gość_konwalia
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
    2 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
    - Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
    - Reklama -
    - Reklama -