Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
                      • Odp.: Wybory w OSM (Ostrowieckiej Spółdzielni Mieszkaniowej) w czerwcu 2017 r.

19:44 - poczytaj, co na to ochrona danych osobowych. Kandydatów właśnie obejmuje, będą się prezentować członkom SM, a nie mieszkańcom Ostrowca, którzy nie są członkami OSM - i nie na forum, tylko na Walnym Zebraniu. Skoro już tak twierdzisz, że czytać trzeba potrafić, to stosuj to do siebie. To nie są wybory samorządowe, prawda?

Gość_Wojciech
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                        • Odp.: Wybory w OSM (Ostrowieckiej Spółdzielni Mieszkaniowej) w czerwcu 2017 r.

19:58. Poczytać, to raczej ty powinieneś, bo co powiesz o ochronie danych osobowych i zamieszczonych tu wypowiedziach z dnia 30.04.br.(godz.13:12) i wczoraj o godz.11:17. oraz PUBLICZNYCH ocenach? Podaj mi konkretny przepis, który mówi, że kandydaci do władz SM objęci są szczególna ochroną danych osobowych do czasu Walnego Zgromadzenia!!!!!!! Mnie możesz nie informować, ewentualnie zamknę oczy, żeby nie czytać, ale to forum odwiedza mnóstwo członków OSM i mają PRAWO wiedzieć, kto chce ich reprezentować, tak jak poznali oceny obecny członków obecnych władz. Proste, czy coś jeszcze wyjaśnić? Czekam na te przepisy o szczególnej ochronie danych osobowych. Pozdrawiam.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Do 21:04, wpisy, które podajesz nie pochodziły ode mnie - a żeby było jasne - ja osobiście nie mam krytycznych uwag do zarządu OSM. Przepis? Poczytaj sobie wyroki SN - prezesi spółdzielni mieszkaniowych są osobami publicznymi, dlatego decydując się na taką funkcję, muszą liczyć się także z krytyką. Oczywiście mam na myśli uczciwą krytykę, a nie bluzgi. Jak napisałem wcześniej - nie mam negatywnych uwag do zarządu OSM. Wypowiadałem się w sprawie tego, że forumowiczów, który sam pisze, że nie jest członkiem OSM, ma dużo do powiedzenia na temat kandydatów do RN (m.in. pisze, żeby ujawnili się na forum) - uważam, że osoby, które nie są członkami OSM nie powinny wypowiadać się w tej sprawie, ponieważ a) sami nie mają prawa kandydować, b) nie mają prawa czynnie uczestniczyć w WZ, c) nie oni mają prawo głosu w wyborach do RN. Nie ich spółdzielnia, więc o co to larum?

Gość_Wojciech
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 61

Odp.: Wybory w OSM (Ostrowieckiej Spółdzielni Mieszkaniowej) w czerwcu 2017 r.

do 19:21

A dlaczego osoba zamieszkująca w prywatnym domu nie może wypowiadać się na temat OSM skoro cały zarząd i większość kierowników spółdzielni to osoby zamieszkujące w prywatnych posesjach?

Gość_?
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

A dlatego, że Radę Nadzorczą nie wybiera zarząd zamieszkujący w domkach, tylko członkowie mieszkający w blokach. Niech ta osoba kupi sobie mieszkanie w bloku w zasobach OSM, będzie miała pełne prawo wypowiadać się na tematy dotyczące spółdzielni, a zwłaszcza w sprawie tego, kogo wybiorą członkowie w wyborach do RN. Żaden kandydat nie musi ujawniać się na tym forum, chyba to jasne jak Słońce. Wnioski z kandydaturą składa się w OSM, a nie tu na forum. W wyborach mogą brać udział wyłącznie członkowie OSM, a nie wszyscy mieszkańcy naszego miasta.

Gość_Wojciech
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

Dodam jeszcze, że tak, pewnie niektórzy by chcieli, żeby na forum ujawnili się wszyscy kandydaci - pewnie po to, żeby niektórych publicznie poniżyć i zlinczować. Wydaje mi się, że OSM boi się, kto wejdzie do RN i stąd ta panika niektórych, boją się, żeby ktoś nie wpadł na taki pomysł, jak to miało miejsce w innej spółdzielni. Ja nie jestem fanem tego typu zmian, dajcie po prostu szansę nowym twarzom, świeżym ludziom. Może niech teraz zupełnie nowi, inni ludzie się wykażą. Ja sam nie kandyduję, nie mam nawet na to czasu, ale zagłosuję tylko na tych, co się dobrze zaprezentują i będę widział, że to ludzie spoza układów, nie czyiś poplecznicy.

Gość_Wojciech
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 65

Czyli cały zarzad który mieszka w domkach jednorodzinnych nie powinien decydować o kierunku dzialan OSM? Niech kupia sobie mieszkanie w zasobach OSM i p o kaza mieszkańcom ze znaja ixh problemy i bolaczki.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

8:15, czytaj dobrze i ze zrozumieniem - zarząd jak sama funkcja wskazuje jest do zarządzania SM i może sobie mieszkać w domkach czy w zasobach innej SM lub nawet poza Ostrowce. Cały czas piszę tylko, co jest jasne, logiczne i wynikające z prawa spółdzielczego - o tym, kto będzie zasiadali w RN zadecydują członkowie SM, a nie osoby, które członkami nie są - stąd jeszcze raz powtarzam do bólu i znudzenia - co do tego nie-członkom, osobom mieszkającym w domkach i innych, kto będzie kandydował i kto zostanie wybrany. Amen.

Gość_Wojciech
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Do gość: Wojciech. I słusznie. Lepiej jak Spółdzielnia zarządzana jest przez osoby nie zamieszkujące w OSM bo eliminuje to takie sytuacje np. że blok w którym mieszka prezes remontowany jest kompleksowo i w pierwszej kolejności. A chyba coś takiego jest w Krzemionkach? Zarząd spoza zasobów nie ma interesu w tym żeby traktować wybrane bloki po kumotersku. A co do wyborów do Rady Nadzorczej - o osobach które w niej zasiądą zdecydują członkowie na Walnym a nie przypadkowe osoby na forum.

Gość_gość Józek
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Wojtek z Józkiem proszę o wystartowanie do władz spółdzielni! Jeden na przewodniczącego RN, a drugi na szefa zarządu. Na pewno będzie dobrze.

Gość_;)
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 69

Jestem członkiem OSM od 43-ech lat i uważam,że odkąd zlikwidowano ZPCZ -e i wprowadzono Walne w grupach wybory członków Rad Nadzorczych stały się wielką fikcją.Są one mocno wyreżyserowane przez władze OSM.Aby to zmienić należy przeprowadzić jedno Walne Zebranie na przykład w ZDK co finansowo nie jest nie do przyjęcia przez obecny Zarząd.Ponadto w celu odmłodzenia składu R.N. należy wprowadzić zakaz kandydowania osobom w wieku np.ponad 59 lat.Inaczej kochani młodzi spółdzielcy nie macie szans.

Gość_zenek
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Popieram że wybory powinny odbyć się w dużej sali aby mogła pomieścić wszystkich członków OSM.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 120

A z jakiej to racji czy Członkowie Spółdzielni powyżej 59 lat nie mają już żadnych praw. Może ubezwlasnowalniać a po 70 Autanazja? Jakież to ma być prawo? Myślałam że jedno dla wszystkich a tu

co? Z jednej skrajności w drugą?wszyscy płacimy i jesteśmy współwłaścicielami...... aaa może tak dla odmiany wybierać wreszcie mądrych i takich, którym się chce zadbać o wspólne interesy, nie własne.. Może zrobić spotkania i posłuchać co mają do powiedzenia kandydaci, kim są. No cóż może trochę zdrowego rozsądku. Ja jestem Członkiem OSM i nie rozumiem dlaczego zebrania są osobno dla osiedli osobiście uważam, że powinno być razem zwłaszcza wyborcze.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 70

09:30. Co to znaczy czytać dobrze? Chyba raczej ty, cały czas tkwisz w mylnym przeświadczeniu, że ktoś tu dybie na przyszłych kandydatów. Przeczytaj dobrze wpisy na 2 stronie tego wątku, gdzie wywiązała się dyskusja o formie prezentacji kandydatów. Padła propozycja chodzenia po domach, aby wyborcy mieli szansę poznać osoby, na które maja głosować. Ktoś zaproponował, aby kandydaci przedstawili się na forum. Czy prezentacja, to wybory? Czy ktoś tu mówił, że o wygraniu w wyborach ma decydować całe miasto? Jeśli ktoś zamierza kandydować, bo czuje się właściwym człowiekiem, aby udźwignąć ciężar odpowiedzialności za prawidłowe( jak do tej pory) funkcjonowanie OSM, ma stosowną wiedzę, cieszy się powszechnym szacunkiem i uznaniem wśród mieszkańców bloku, osiedla, jest człowiekiem z nieskazitelną przeszłością zawodową i prawną, wykazał się zaangażowaniem w działalność społeczną na rzecz dobra członków Spółdzielni i główna motywacją kandydowania nie są dla niego profity finansowe(np. brak pracy), to co stoi na przeszkodzie, aby zaprezentował się na forum? Sami wprowadziliście na tym forum zasadę jawności, oceniając z imienia i nazwiska ludzi zasiadających w obecnych władzach OSM, to skąd teraz taka zmiana frontu i wszystko ma być tajne, łamane przez poufne? Zatem odwagi potencjalni kandydaci wszak "PRAWDZIWA CNOTA KRYTYK SIĘ NIE BOI"(Ignacy Krasicki).

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

14:05, jeśli żądasz jawności, nie pisz jako gość, ale przedstaw się imieniem i nazwiskiem, dopiero potem wymagaj tego od innych.

Gość_Wojciech
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

15:18. Ja niczego nie żądam i nie wymagam, nie mam też zamiaru kandydować, dlatego nie muszę się przedstawiać. Widzę, że w ogóle nie dociera do ciebie o czym napisałam. Czy moja wypowiedź jest trudna do zrozumienia, czy udajesz, że nie pojmujesz jej treści? Jestem jedną z wielu członków OSM i chciałabym mieć wiedzę, na kogo mam głosować. Nie nie zadowolę się dwuminutową prezentacją na Walnym Zgromadzeniu i jeśli masz coś do ukrycia, boisz się zaprezentować na forum, to może jeszcze raz przemyśl swoje ewentualne kandydowanie, bo tajnych agentów we władzach OSM, z tego co wiem, raczej nie potrzebują.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

18:22 - i ty piszesz, że ja nie umiem czytać? Pisałem, że jestem członkiem, a nie kandydatem. Kandydaci nie muszą robić sobie kampanii wyborczej, nie spotkałem się przez całe lata mieszkania tu na osiedlu, tj. blisko 40, żeby członek do RN robił kampanię wyborczą. Litości. Nie wiem, czy akurat ty mi wcześniej odpisywałeś /-as, osoba, która to robiła i z góry najeżdżała na kandydatów (nawet nie znając ich), twierdziła nawet, że nie jest członkiem OSM.

Gość_Wojciech
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

18:41. Człowieku, nie wiem dlaczego się do mnie przyssałeś? Jeśli twierdzisz, że kandydaci nie muszą robić kampanii, to znaczy, że jesteś zwolennikiem zorganizowania wymaganej liczby klakierów, którzy podpiszą się jako rekomendujący, a na zebraniu oddadzą głosy i to cała "demokratyczna" procedura wyborcza? Zastanawiam się nad uczestnictwem w Walnym Zgromadzeniu, jeśli tak "uczciwie" ma to wyglądać. Nie chce brać udziału w żadnej farsie. Jednak chyba ostatnie interpelacje sejmowe, na temat funkcjonowania Spółdzielni, mają swój sens. Może zdążą zmienić przepisy.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
6 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -