Za poprzedni zarzad SM krzemionki sprzątaczki dbające o czystosc na osiedlu byly zatrudniane przez firmę zewnętrzna. Dla mnie to byl skandal. Bo wiadomo jak to działalo ze firma zewnętrzna zatrudniala te panie na umowę smieciowa. A skoro place czynsz to chce aby nie tylko prezes mial umowe o prace ale takze sprzataczki czy one gorsze? Chcialbym aby obecny przedstawiciel rady nadzorczej sie ustosunkowal jak jest w OSM?Czy tez funkcjonuja firmy zzewnętrzne? Ile ich jest? Czy sprzataczki sa zatrudniane przez OSM czy firmy zewnętrzne?
15:33. Masz pole do popisu na Walnym Zgromadzeniu, jeśli jesteś członkiem OSM, jeśli nie, to zwróć się na piśmie z takim zapytaniem do Zarządu OSM. To jest forum dyskusyjne, a nie strony internetowa OSM.
Coś na temat wyborów do Rady Nadzorczej OSM wiecie ale więcej kręcicie.Aby kandydować do rady należy być członkiem OSM najlepiej bez zadłużenia żeby nikt nie miał żadnych problemów przy wyborach następnie napisać zgłoszenie na wybory do rad na walnym zebraniu zebrać 20 podpisów z adresami popierającymi zgłaszaną osobę zrobić kopie i potwierdzić że się ją złożyło w terminie w sekretariacie OSM,następnie zorganizować członków na każde zebranie w każdym osiedlu spółdzielni jak najwięcej osób,i wtedy jest możliwe wygranie.Można również chodzić po mieszkaniach wtedy ludzie poznają tą osobę i przyjdą na zebranie.Najlepiej być zorganizowaną grupą z każdego osiedla.Najlepiej aby mieć 50-55 lat.Jestem całym sercem aby młodzi weszli do nowej Rady Nadzorczej i rozwaliły obecny układ który nic nie robi dobrego dla nas właścicieli rzeczywistych OSM biorą kasę i to b.dobrą i nic po za tym nie robią.Czemu nie zmieniają lamp na energo oszczedne w osiedlach i klatkach schodowych.czemu nie zmieniają sukcesywni elewacji budynków w osiedlach aby poprawić wygląd,cał czas te same firmy wykonują usługi i prace remontowe, dlaczego niema żadnego programu windykacyjnego na dłużników z mieszkań i lokali użytkowych.Ktoś tu piał że Zarząd jest OK oby nie było takiej sytuacji jak w Warszawie czy spółdzielni Hutnik wystarczy że walne klepnie wysoką kwotę zaciągnięcia kredytu jaką może zaciągnąć Zarząd i może być upadłość.Kto z was wie jaka jest wysokość zadłużenia za lokale użytkowe na jaką kwotę dłużnicy mieszkań mają zadłużenie za wodę zimną i ciepłą,CO my ich kredytujemy z własnych czynszów to samo tyczy lokale użytkowe.Co Zarząd i Rada Nadzorcza zrobiła w tym kierunku.Więc młodzi organizujcie się i zmieniajcie obecną rzeczywistość na leprze
do gośc Halina: zamiast zadawac pytania wystarczy wejśc na stronę internetową OSM i poczytac - tam znajdziesz odpowiedzi. Oświetlenie na klatkach schodowych i w osiedlach od kilku lat wymieniane jest na energooszczędne. Elewacje na budynkach od wielu lat, pomimo że wszystkie budynki są docieplone, są sukcesywnie remontowane. Szeroko zakrojona windykacja doprowadziła do znacznego zmniejszenia zadłużenia. Z tego co wiem, Spółdzielnia nigdy nie zaciągała żadnego kredytu. Czy ty czasami nie pomyliłaś spółdzielni? A może siejesz niezdrową propagandę sadząc że nikt nie sprawdzi wiarygodności twoich słów?
Nie mieszkasz w zasobach OSM nie masz prawa do kandydowania takie moje zdanie.
Ludzie, jest niedziela i zamiast się kłócić może zrelaksujcie się troszkę. Proponuję na You Tube włączyć piosenkę w stylu W.Wysockiego, w wykonaniu A. Grabowskiego " Z pijanym, to nie" albo piosenkę mojego ukochanego M. Baki "Piosenka o przyjacielu". Daję głowę, że przejdzie Wam ochota na kłótnie.Pozdro.
19:57, jaka niedziela??? Balujesz widocznie cały weekend majowy i straciłeś rachubę czasu :P
20:42. Jak by co, jestem kobietą i też to zauważyłam po wysłaniu posta, że się pomyliłam. Tyle w tym tygodniu było wolnego. Podobno muzyka łagodzi obyczaje, ale na Ciebie chyba to nie działa, bo i tak musiałeś leciutko mi przyłożyć;))))Nie szkodzi, w tym mieście, to norma, a już spotkać kogoś z poczuciem humoru, to tak jakby zobaczyć misia polarnego na Saharze. Pozdro (mimo wszystko).
Do Gościa Józka z 19;22 byłam kiedyś członkiem Rady Nadzorczej i to co opisuje to jest cała prawdą odnawianie elewacji budynków samych boków os PUŁANKI to jest estetyka czy mydlenie oczu że się robi,co się tyczy wymiany żarówek energo oszczędnych na samych parterach i to nie we wszystkich blokach. Mówisz o zadłużeniu to trzeba wejść na strony spółdzielni które o tym mówią i to zadłużenie wzrosło do analogicznego okresu z ubiegłego roku tej szerokiej windykacji nie widać tak jak piszesz Ty Mydlisz oczy ludziom albo jesteś członkiem obecnej Rady lub pracownikiem OSM.NIE KŁAM Józefie.
Halina, racja - ja mieszkam właśnie w jednym z tych "wieżowców", gdzie zrobiono tylko boki. Wizualnie wygląda to fatalnie, takie pokolorowanie biedy. Fakt, jakby miano nic nie robić, to dobre i te boki, ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego nie zrobiono całych bloków?
Kandydowałem do RN OSM. Wiem jak wyglądają wybory. Odbywają się trzy zebrania w trzech terminach (osiedlami). Na każdym zebraniu 80 % obecnych to emeryci. Większość z obecnych dostaje specjalne karteczki z nazwiskami osób, na które należy głosować. Nazwiska osób na karteczkach są oczywiście uzgodnione z zarządem, a karteczki dystrybuowane odpowiednimi kanałami. Na karteczkach nie ma przypadkowych osób. Podczas wyborów wygląda to wszystko groteskowo. W jednej ręce kartka do głosowania, a w drugiej lista słusznych kandydatów. Często jest tak, że osoba (ze względu na wiek) nie może odczytać nazwisk (karteczki są dosyć małe) i prosi sąsiada o przedyktowanie. Oczywiście moja kandydatura przepadła, nie była z nikim uzgodniona. Taka krótka refleksja z ostatnich wyborów. Jeśli chcecie coś zmienić, dostać się do rady, to jedynym na to sposobem jest zmobilizowanie jak największej liczby młodych osób do uczestnictwa w zebraniach. Inaczej się nie uda. Życzę powodzenia. Tak na marginesie dodam, że z obecnej RN, niektóre osoby nawet nie zamieszkują w zasobach spółdzielni, więc jak jej mają służyć ...
Gościu 09:09 lepiej bym tego nie opisał. Scenariusz taki sam jak wybory w organizacjach w czasach komuny. Raz jeden uczestniczyłem. Wczoraj obejrzałem po raz dziesiąty komedię Barei MIŚ. Okazuje się, że MIŚ ma się dobrze DZIŚ !
Przecież mówiłem ze trzeba lidera i w okol lidera skupić ludzi.
Czy Państwo nie uważają, że należałoby złożyć projekt uchwały na WZ dotyczący obniżenia diet dla Rady Nadzorczej i poddać go głosowaniu? Proszę zajrzeć w statut OSM (jest dostępny na stronie internetowej) i zastanowić się, czy nie jest to trochę za dużo? Skoro to sami społecznicy kandydują do RN, to chyba kasa nie powinna być ważna, prawda? I jakaś symboliczna kwota by wystarczyła.
11:18. Ciekawe ilu by było chętnych do tej działalności "społecznej", jeśli wynagrodzeniem były by np. nagrody rzeczowe na koniec każdego roku? Czy młodzi też by się tak rwali do działania dla dobra mieszkańców? To w końcu jest to działalność społeczna, czy działalność gospodarcza? Powinien być zakaz kandydowania dla ludzi nie posiadających zatrudnienia, bądź innego stałego dochodu. Wtedy zostaliby tylko ludzie, którym nie zależy na profitach, a autentycznej działalności społecznej, a zebrania można ustalać na wolne soboty.
Pracownicy i radni OSM odpowiednio przygotują swoich do wyborów.
Miejmy nadzieje że rozsądek będzie lepszy od głupoty i obłudy i członkowie OSM przyjdą tłumnie na zebrania i wystawią obecnej Radzie Nadzorczej i Zarządowi Czerwoną Kartkę.Wybierając młodych lepszych z poza układów ludzi.Ja będę i wesprę młodych namawiając sąsiadów na pójście na ZPCZ.
Ty Halino(jeśli w ogóle jesteś kobietą)to nie zapędzasz się zbytnio?Komu zarzucasz głupotę, członkom OSM? Młodzi, to najpierw do pracy a nie do rządzenia.Jak się marzy rządzenie, to otworzyć sobie swoją firmę, nazwać się prezesem i rządzić do woli. Ktoś musi zarobić na nasze emerytury, jak my pracowaliśmy po kilkadziesiąt lat na emerytury dziadków i rodziców tych młodych. Zakasać rękawy i powodzenia.