Stare małżeństwo wynajęło nam mieszkanie za opiekę nad tym mieszkaniem . Płaciliśmy tylko za użyte media. Nie raz pomagaliśmy i temu małżeństwu bo tak wypadało. Okazało się że mamy do zapłaty kolosalny rachunek do zapłaty. Jest to na osiedlu Słonecznym. Straszą nas komornikiem jak nie oddamy kasy. Wiemy też że wynajmują też w ten sposób inne mieszkania. Proszę ludzi którzy są w tej sytuacji by odpisali.
Co to znaczy straszą? Mają jakąś umowę z wami, gdzie jest wskazana kwota do zapłaty?
Jeśli to za zużyte media (np. rozliczenie za ciepło czy wodę), to trzeba zapłacić, bo to wy zużywacie. Jeśli inne koszty, nie uzgodnione, to czemu płacić?
Pewnie kiedyś wieczorem doszli do wniosku, że robicie ich w chuja z tym wynajmem i stwierdzili, że jednak macie im zapłacić hajs.
Umowa jest? Jeśli nie ma to skarbowy dobierze im się do skóry, nieważne ile mają lat. Płaciliście za wynajem? Masz rachunki, dowody wpłaty, cokolwiek? Swoją drogą to dziecinne że w dzisiejszych czasach cokolwiek jest załatwiane bez papierów, a na gębę to jest krem nivea.
Rachunki mam , jeszcze jeździliśmy z nimi do lekarza, na cmentarz, na zakupy.
Mateusz, a macie umowę najmu? Jakiś dowód, że płaciliście i ile? Liczniki były przepisane na was? Może najpierw spróbujcie się z nimi dogadać?
Temat jest złożony o tyle, o ile od straszenia do komornika długa droga. Nie jest to przestępstwo ścigane z urzędu, więc zacznie się od pozwu cywilnego przeciwko wam- o ile udowodnią wam oszustwo czy nie wywiązanie się z umowy.
Dokładnie, przy czym dochód z wynajmu podlega opodatkowaniu. Na ich miejscu zastanowiłabym się dwa razy.
Tak konkretnie, to jaka jest realna podstawa do roszczeń?
Media ok, ale co z czynszem? Czy byliście dogadani, że płacicie Wy czy oni?
Czynsz pewnie wy powinniście płacić bo z jakiej racji oni by mieli płacić jak wy mieszkaliście tam!
Starzy ludzie czasami są cwani,wykorzystują młodych do opieki nad nimi, obiecują gruszki na wierzbie a potem płacz.Ja taka byłam naiwna,opiekowałam się za darmo a po śmierci chorego rodzina wypięła się na mnie nie płacąc nic.
Rzucił hasło w sieć i dał dyla i się z nas śmieje gówniarz.
To jakaś bzdurna prowokacja. Wątek o niczym podbijany przez ludzi, którzy też nic nie wiedzą