j.w czy wam taż tak leca włosy?macie moze jakis sprawdzony sposob na wypadanie włosow?
A ja, jak tylko zaczynają mi wypadać włosy zaczynam kurację "rybną". Codziennie jem 100g ryby, najczęściej łososia z biedronki :), albo tuńczyka, albo śledzia (brrr) bo smażonych i pieczonych nie znoszę smrodu, do tego pogryzam orzechy włoskie, i dwa razy w tyg. nacieram włosy oliwą z oliwek na pól godz. przed myciem - to staram się stale. Po 2-3 tyg. przechodzi. Babcia tak robiła.
Najpierw morfologia z obrazem. Jeśli dobra - koniecznie rozcieńczać skondensowane szampony do mycia włosów
-płukanie włosów po myciu w naparze z pokrzywy i skrzypu polnego
-raz w tygodniu - maseczka na włosy z alg morskich
-pić napar z pokrzywy i skrzypu przez jakiś czas 3*dziennie na pół godziny przed jedzeniem.
dieta: wprowadzić:kasza jaglana, płatki owsiane, pestki dyni w dużych ilościach. i.... zobaczyć co sie będzie działo :)
Przede wszystkim nie doprowadzać do tego by były przetłuszczone, to pomaga, a tak mało osób wie że to jest rozwiązaniem problemu bardzo często. Ogółem musisz się cofnąć w czasie, czy kilka mies temu miałam silne przewlekłe stresy. No i dieta kluczowa rzecz :)
mnie wypadają strasznie od kilku miesięcy :-( miałam robione badania hormonalne i się okazało że to na tle androgennym :-(
Ja polecam szampon i żel do wcierania w skórę Dermena ( z apteki) .
nie sluchaj ZADNYCH porad, bo mozesz tylko zaszkodzic wlosom. Wszystko zalezy od podloza ich wypadania. Idz do lekarza, nie ma innej rady.
Proponowane kuracje zapewne nie zaszkodzą ale też niekoniecznie pomogą. Nie faszeruj się też preparatami, które polecają panie w aptekach- lepiej faktycznie popijać pokrzywę czy skrzyp (ze skrzypem ostrożnie - kuracja nie może trwać dłużej niż 2 miesiące, później 3 m-ce przerwy!). Jeśli to stres lub hormony nic z w/w specyfików nie pomoże.
Popieram przedmówce - lepiej iść do lekarza.
No tak jeżeli na tle hormonów, o czym mnie wspomniałaś to oczywiście. Akurat porad co do mycia włosów, stosowania diety bogatej np. w cynk to Jej nie zaszkodzi. Także to endokrynologa pewnie bądź dermatologia, siooo:)
Polecam Spirulinę lub... środek przeciw łysieniu dla mężczyzn :) Serio, ale to działa !
Lecz zaburzenia hormonalne i myj włosy szamponami dla dzieci i nie pozwalają by się przetluszczaly. Będzie dobrze.
zbadaj tsh, ft3 i ft4 - tarczyca to taki "sympatyczny" organ, który nie raz potrafi spustoszyć cały organizm - wypadające włosy przy niedoczynności to norma
Nie dopuszczać do przetłuszczania włosów- gorzej jak trzeba myć ze 2 razy dziennie aby tłuste nie były. I gdzie przyczyna jak hormony ok.
tarczyca w normie,, i gdzie dalej szukac przyczyny?