kolejna przyczyna to DHT.
Najlepiej jak porozmawiasz o tym z lekarzem. Przyczyny mogą być różne, jedną z nich jest np. niewłaściwa dieta. Ale najbardziej polecam właśnie rozmowę z lekarzem. Powodzenia:)
Mnie np. lekarz powiedział taka uroda i już.......... i bądź tu zdrowy.
zbadaj poziom żelaza (kosztuje kilka zł) - może tu być problem - przy niskim poziomie wypadają włosy (poczytaj o niedoborach tego pierwiastka)
a najlepiej oznaczyć poziom ferrytyny (to już droższe badanie ok trzydziestu paru zł w zależności od laboratoirum)
Masz rację 10;27 to po prostu genetyka i niewiele poradzisz.
A faszerować się medykamentami w młodym wieku to nie jest taki dobry pomysł
Zetnij włosy , krótka fryzurka , ładnie ścięta nie jest zła , bo rzadkie włosy dłuższe wyglądają u kobiet koszmarnie
Bardzo wypadaly mi włosy, od kilku miesięcy stosuję preparaty przepisne przez doktora Zdybskiego - przyjmuje na Matejki. Bardzo mi pomógł, polecam. Wizyta niestety prywatna.
Ktoś tam wspomniał o szamponie Dermena - to faktycznie pomaga. Do tego kup tabletki Humawit / pokrzywa, drożdże, skrzyp/ 3-rano i 3- wieczorem.
lepsza belissa -łykasz jedną - a nie obciążasz wątrobę kilkoma
ja bym bardziej na hormony zwalila. sluchaj samo tsh nie wystrczy, zbadaj tak jak ci pisali: ft3 tf 4 i anty TPO przeciwciala na tarczyce(platne ok 29zl w promedzie).jesli wynik jednak bedzie ok... to faktycznie uzupelnij witaminy polecam zen-szen olimp labs lub mega hartz + biotyna.
tarczyca w normie ft3,ft4 tez , przez ok 5mc stosowalam vitapil,zmienlam szampon i odzywke na seboradin ktory poczatkowo pomagal w tej chwili niebardzo. obecne stosuje biotebal ktory zalecil mi dermatolog. morfologia w normie, żelazo takze. Pociesza mnie tylko to ze od skory glowy widac krotkie wlosy ktore zaczynaja rosnac :)
polecam szampon intragen na wypadanie wlosow. Mnie wypadaly garsciami,teraz od roku mam spokoj.
mi bardzo wypadają włosy miałam robione badania hormonalne i się okazało że mam podwyższony androstendion i DHEAS
Polecam herbatkę krzemową , szampon stosowac tylko naturalny i odzywkę też ja kupuję w rossmanie z Firmy alterra.Przejśc na dietę owocowo-warzywna i pić duzo soków naturalnych z marchwi jabłka, buraczków.
Polecam szampon CECE MED + w rossmanie koszt ok 30 zł. Sprawdzony skuteczny.
Szampony robia siano z wlosow te na wypadanie oczywiscie i nie wspomagaja odrastaniu tych ktore juz wypadly. Mi pomogly tabletki Biotebal ok 32 zl w aptece. Moja fryzjerka pytala co lykam ze mi tak odrosly wlosy.
Przede wszystkim odpowiednia pielęgnacja skóry głowy - regularne peelingi i zmiana szamponu na taki z delikatnymi detergentamii bez silikonów, stosowanie wcierek połączone z masażem skóry głowy (z wcierek mogę polecić Delpos: https://delpos.pl/ - moim zdaniem najlepsza obecnie w składzie wcierka dostępna w sklepach.), ewentualnie dodatkowa pielęgnacja skóry głowy i nakładanie na przykład jakichś masek (z domowych produktów można wykorzystać chociażby jogurt naturalny, żółtko, drożdże, żel z siemienia lnianego, aloes), olejowanie skóry głowy. No i ważna jest też dieta - niedobory witamin czy innych substancji odżywczych odbijają się też na włosach. Ale tu nie ma co zgadywać, czego ci brakuje, tylko najrozsądniej zrobić badania, żeby nie wyrzucać pieniędzy w błoto na suplementy, których możesz nie potrzebować (a nic ci nie dadzą, jeśli nie masz niedoboru). No i przy badaniach dobrze jest zbadać hormony etc, żeby ogólnie wykluczyć przyczyny wewnętrzne. No a oprócz tego to np nie zawijanie włosów w turban po myciu i jeśli włosy bardzo długo schną, to można je zaraz po umyciu wysuszyć letnim nawiewem przy nasadzie, nie nakładać na skórę głowy produktów z silikonami czy innymi oblepiaczami, zrezygnować z suchych szamponów. A jeśli nic z tego się nie sprawdzi, to spróbuj zmienić szampon na jakiś delikatny bez Cocamidopropyl Betaine i nie nakładaj na skórę głowy produktów, które mają w sobie itchy msy - te składniki niektórych uczulają, co też może być przyczyną wypadania.