Warzywa, które można jeść bez ograniczeń: cykoria, cukinia, ogórki świeże i kwaszone, rzodkiewka, kapusta pekińska i kwaszona, wszelkie odmiany sałaty, szczypiorek, szpinak, szparagi, świeże grzyby, boćwina, cebula, kabaczek, kalafior, papryka zielona, pomidory, seler naciowy, szczaw i brokuły. Można jeść je bez ograniczeń także pomiędzy posiłkami, ponieważ mają mniej niż 6 g cukrów w 100 g.
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/co-zrobic-by-poziom-cukru-wrocil-do-normy_35233.html
Warzywa niewskazane przy podwyższonym cukrze: warzywa strączkowe (bób, groch, fasola, groszek zielony), kukurydza, ziemniaki
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/co-zrobic-by-poziom-cukru-wrocil-do-normy_35233.html
Węglowodany, które powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie: pieczywo razowe i pełnoziarniste z otrębami, graham, brązowy ryż, grube kasze (pęczak, gryczana), płatki (owsiane, jęczmienne), otręby.
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/co-zrobic-by-poziom-cukru-wrocil-do-normy_35233.html