Racja klasy a właściwie niektórzy rodzice rywalizują w prezentach a wystarczyło by szczere słowo "dziękuję"!!!
Łatwiej kupić prezencik. To nie kosztuje tyle wysiłku co szczerość
Nie wiem jak dla innych ale ilość świadectw z czerwonym paskiem nie jest dla mnie wyznacznikiem poziomu nauczania w szkole. Nie ukrywajmy dla nauczycieli im więcej czerwonych pasków tym lepiej więc stawiają czasem oceny na wyrost bo "niedużo jej/jemu do paska brakuje".
te czerwone paski w 1?
no cóż prawda jest taka, że ponieważ chodzi do jedynki dużo dzieci z tzw bogatych domów, to rodziców stać również na wszelkiego rodzaju zajęcia dodatkowe, a dla słabszych dzieci korepetycje. Więc jeśli zdolny a ma dodatkowo w domu wykształconych rodziców uczy się świetnie a i rodzice mogą mu pomóc, a jeśli mało zdolny to rodzice bez problemu zapłacą za korki, gdzie delikwentowi wtłoczą wiedzę do głowy i też będzie miał świadectwo z paskiem. To naprawdę nie jest zasługa tylko nauczycieli z 1. Ja bardziej podziwiam nauczycieli, którzy pracują w trudnych środowiskach, gdzie wiele dzieci nie może liczyć na pomoc rodzica a nauczyciele musza radzić sobie sami. Wtedy jest sztuką pracować inaczej ze zdolnymi a wspierać w nauce te słabsze dzieci. Jak ktoś tu już napisał ,, wiele krzyku o nic"
I owszem że nie jest płatna.
Płatna jest tylko jedna klasa, w kazdym z początkowych roczników.
A że rodzice posyłają lub chcą posyłać na korepetycje, to ich sprawa. Prawda jest taka że panuje tam wysoki poziom. Gdy dziecko z "jedynki" idzie do gimnazjum, nie ma z nim żadnych problemów, w przeciwieństwie do innych szkół, gdzie dzieci piątkowe ledwo później ciągną.
tak się składa ,że jestem nauczycielem z ,,drugorzędnej szkoły" no bo ,,pierwszorzędna" jest tylko jedynka. Śledzimy poczynania naszych absolwentów w szkołach gimnazjalnych. Gwarantuje Ci gościu z 22.29, że wzorowi od nas radzą sobie świetnie w gimnazjum i szkołach średnich, startują w konkursach przedmiotowych i olimpiadach i zajmują wysokie miejsca więc jeśli nie znasz faktów to lepiej się nie wypowiadaj.
Witam kolegę/nkę po fachu, z drugorzędnej szkoły.
Znam fakty, więc się wypowiadam.
Niestety jest tak jak napisano wcześniej.
A twój odzew i ironiczny ton twojej wypowiedzi mówi sam za siebie: niestety nie lubicie "jedynki", chyba z tego względu, że o tej szkole słyszy się w Ostrowcu same pochlebne opinie.
Ciekawe tylko, czy wszyscy nauczyciele uczący w tej szkole są tacy wybitni i najlepsi. wiadomo jak jest z etatem, zwykle decyduje tu przypadek a nie zdolności pedagogiczne. więc nie wiem czy jest się czym chwalić. to,że jedna czy druga osoba pracuje w tej szkole, nie czyni ją lepszą od innych, ciekawe czy na studiach też była prymusem.
(sama jestem nauczycielką, choć nie pracuję obecnie w zawodzie ;))
PS w bardzo małych miejscowościach pod Ostrowcem też większość dzieci ma świadectwa z czerwonym paskiem, nauczyciele stawiają lepsze oceny "żeby się dostał do dobrego gimnazjum w mieście".
PS 2 Jak ktoś chce się uczyć to dostanie się w przyszłości na dobre studia po każdej szkole, nie wiem po co ta rywalizacja.
Pozdrawiam
I za to właśnie kocham ten zawód... I mam coraz więcej uznania dla tych rodziców, którzy złożyli się po 50 zł., żeby kupić nam kość, a teraz sobie mądrze i w milczeniu czekają, aż my sami się o tę kość zagryziemy. Na śmierć. Brawo! Podyskutowałabym sobie jeszcze o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy, ale... niesprawdzone klasówki czekają. Sic!
Przeciez tak jest wszędzie, w każdym zawodzie: rywalizacja i wyścig szczurów. Jeden drugiego by w łyżce wody utopił.
Więc nie dziw się poprzedniczko, bo myślę że wiesz o czym piszę.
A tematem wątku jest co innego, a nie debata kto kogo "zagryzie".
Mówta ,co chceta ale jedynka PSPnr1 górą:)i w tym problem:)ZAZDROĆ
Bardzo przeciętna szkoła a pracownicy tej szkoły z dyrekcja na 1 planie bardzo nieprzyjemni wręcz momentami chamscy to tyle
Oj ludzie ,ludzie.Człowiek człowiekowi Wilkiem jak widzę.Dajcie sobie siana.Kogo stać to posyła do płatnej.To jest do przyjęcia.Zazdrość przez was przemawia.Ale to taki już polski zwyczaj ,jak widze.
To zwyczaj w Ostrowcu
Najlepsza szkoła w mieście po sprawdzianie klas szóstych.I co wy na to?Ci co tak pyskowali na poziom?