Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Zalany laptop

Ilość postów: 24 | Odsłon: 1415 | Najnowszy post
  • Zalany laptop

Mam taką sytuację, że kilka dni temu zalałem laptoap. Od razu wyłączyłem z zasilania, wyciągnąłem baterię. Suszyłem - tu gdzie się oczywiście dało. I teraz zastanawiam się uruchomić, czy jeszcze poczekać? Było to 2 dni temu.

zetor
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Zalany laptop

Lepiej to rozkręć i czyść pędzelkiem z izopropanolem, do tego czasu to już rdza pewnie zaczęła się na ścieżkach rozwijać.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Rdza na ścieżkach miedzianych?

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 3

Odp.: Zalany laptop

Ale jak suszyłeś? Suszarką?

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Miałem podobnie rozkręciłem od razu i suszyłem.Nic nie dało poszła grafika,która jest scalona z procesorem.

Na szczęście laptop jest stary,miałem go wywalić,ale znalazłem układ scalony na OLX za 25 PLN Sic i go zrobiłem.Śmiga dziadek do tej pory.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 5

Możesz jeszcze spróbować obsypać go ryżem. Ryż wyciąga wilgoć. Kilo ryżu to tylko parę złotych. Warto spróbować.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Nie umiesz naprawić zawieź do Kar-Komp na Ogrody bo tam też z komputerowych wożą do naprawy, gość kumaty i naprawia sam a nie zleca innym.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Kar-komp nie jest taki do końca kumaty.Mojemu staremu lapkowi nie dał rady,zawiozłem go do gościa na Stawki w tych butikach po schodkach.Gościu nie jest tani,ale zrobił.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

zobacz ten film, gośc pokazuje jak naprawia laptop po zalaniu.

https://www.youtube.com/watch?v=HICP7csq-ic

Gość_Neltah
      Zgłoś
      Odpowiedz

To nie jest do konca takie proste bo ważny jest czas i rodzaj cieczy jaką był zalany laptop oraz czy i w jakim stopniu zalana była plyta główna. Mogło dojść do korozji połączeń lutowniczych, a w niektórych wypadkach ciecz mogła również dostać się pod duże uklady.

Gość_bad_man
        Zgłoś
        Odpowiedz

Kolega jedynie zapomniał dodać że sam film jest jedynie podpowiedzą dla tych którzy mają odpowiednią wiedzę elektroniczną, doswiadczenie oraz odpowiedni do tego sprzet, i bynajmniej nie mam tu na mysli miernika i lutownicy kolbowej o lacznej wartosci 50zl.

Gość_bad_man
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 12

ja jak zalałem laptopa kawą to od razu rozebrałem wypiąłem płytę główną alkohol izopropenowy szczoteczka do zębów i dawaj szorować powinno wsadzić się do myjki ultradźwiękowej potem suszarka na full gorącym powietrzem i zadziałał po takiej kąpieli :)

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Człowieku, co ty piep..ysz? Jakiej myjki,jakiej suszarki? Obejrzałeś chociaż jeden film fachowca od naprawy laptopów? Widziałeś u niego takie rzeczy?

To zobacz

https://www.youtube.com/watch?v=O8s23C8sLoE

Oczywiście to robota dla fachowca. Nawet ja chociaż siedze w laptopach od lat bym sie nie podjął jeszcze takiej naprawy, bo to jest bardzo skomplikowane. Na forum jakieś mity chodzą o uszkodzonych układach BGA itd. A g.no prawda, bo po pierwsze wymieniane są przetwornice napięcia,układ KBC,układ ładowania,cewki,kondensatory,rezystory,a dopiero na koniec jak to nie pomaga,to badany procesor,układ graficzny ostatecznie mostek.

Ale tu trzeba mieć jakąś wiedzę. A co ma przeciętny forumowicz? No costam słyszał i powtarza brednie

Gość_Neltah
            Zgłoś
            Odpowiedz

"Człowieku, co ty piep..ysz" a czemu tak wulgarnie jak piszę jak ja to zrobiłem i zadziałało podobnie robiłem z płytami telefonów i dwie na trzy działały

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

najlepiej złomuj i kup nowy

Gość_xxx
      Zgłoś
      Odpowiedz

Jeśli działa ,to ok, ale mycie po pierwsze powoduje że nie widać który element był zalany i który jest do ewentualnej wymiany. Elementy na płycie oraz ścieżki je łączące korodują. U ciebie reakcja była szybka i nie zdążyły skorodować. Ale to nie jest standardowe działanie. Osuszanie w piekarniku to podstawa w takiej sytuacji

Gość_Neltah
        Zgłoś
        Odpowiedz

Zwykle usterką w tego typu sytuacjach pada płyta główna. Po prostu woda jest dobrym przewodnikiem, i przewodzi napięcie do miejsc w których nie powinno go być. A to wszystko jest niezwykle delikatne.

Płyty głównej się nie naprawia, tylko wymienia na nową.

O wycenę zawsze można poprosić. To nic nie kosztuje, a przynajmniej w będzie wiadomo cz warto. Tutaj https://naprawimy.net.pl/naprawa-komputerow/ wyśluj zapytanie, może jakieś zdjęcia - jak się dogadacie, to wyślij.

Gość_ostry
          Zgłoś
          Odpowiedz

Jak się nie umie, to się nie naprawia.

https://aktualnyodpis.pl/companies/cbb38683-5d96-49bb-a881-89a84c580a07-serwis24h-mariusz-najda

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -