Lepiej to rozkręć i czyść pędzelkiem z izopropanolem, do tego czasu to już rdza pewnie zaczęła się na ścieżkach rozwijać.
Miałem podobnie rozkręciłem od razu i suszyłem.Nic nie dało poszła grafika,która jest scalona z procesorem.
Na szczęście laptop jest stary,miałem go wywalić,ale znalazłem układ scalony na OLX za 25 PLN Sic i go zrobiłem.Śmiga dziadek do tej pory.
Możesz jeszcze spróbować obsypać go ryżem. Ryż wyciąga wilgoć. Kilo ryżu to tylko parę złotych. Warto spróbować.
Nie umiesz naprawić zawieź do Kar-Komp na Ogrody bo tam też z komputerowych wożą do naprawy, gość kumaty i naprawia sam a nie zleca innym.
Kar-komp nie jest taki do końca kumaty.Mojemu staremu lapkowi nie dał rady,zawiozłem go do gościa na Stawki w tych butikach po schodkach.Gościu nie jest tani,ale zrobił.
zobacz ten film, gośc pokazuje jak naprawia laptop po zalaniu.
To nie jest do konca takie proste bo ważny jest czas i rodzaj cieczy jaką był zalany laptop oraz czy i w jakim stopniu zalana była plyta główna. Mogło dojść do korozji połączeń lutowniczych, a w niektórych wypadkach ciecz mogła również dostać się pod duże uklady.
Kolega jedynie zapomniał dodać że sam film jest jedynie podpowiedzą dla tych którzy mają odpowiednią wiedzę elektroniczną, doswiadczenie oraz odpowiedni do tego sprzet, i bynajmniej nie mam tu na mysli miernika i lutownicy kolbowej o lacznej wartosci 50zl.
ja jak zalałem laptopa kawą to od razu rozebrałem wypiąłem płytę główną alkohol izopropenowy szczoteczka do zębów i dawaj szorować powinno wsadzić się do myjki ultradźwiękowej potem suszarka na full gorącym powietrzem i zadziałał po takiej kąpieli :)
Człowieku, co ty piep..ysz? Jakiej myjki,jakiej suszarki? Obejrzałeś chociaż jeden film fachowca od naprawy laptopów? Widziałeś u niego takie rzeczy?
To zobacz
https://www.youtube.com/watch?v=O8s23C8sLoE
Oczywiście to robota dla fachowca. Nawet ja chociaż siedze w laptopach od lat bym sie nie podjął jeszcze takiej naprawy, bo to jest bardzo skomplikowane. Na forum jakieś mity chodzą o uszkodzonych układach BGA itd. A g.no prawda, bo po pierwsze wymieniane są przetwornice napięcia,układ KBC,układ ładowania,cewki,kondensatory,rezystory,a dopiero na koniec jak to nie pomaga,to badany procesor,układ graficzny ostatecznie mostek.
Ale tu trzeba mieć jakąś wiedzę. A co ma przeciętny forumowicz? No costam słyszał i powtarza brednie
"Człowieku, co ty piep..ysz" a czemu tak wulgarnie jak piszę jak ja to zrobiłem i zadziałało podobnie robiłem z płytami telefonów i dwie na trzy działały
najlepiej złomuj i kup nowy
Jeśli działa ,to ok, ale mycie po pierwsze powoduje że nie widać który element był zalany i który jest do ewentualnej wymiany. Elementy na płycie oraz ścieżki je łączące korodują. U ciebie reakcja była szybka i nie zdążyły skorodować. Ale to nie jest standardowe działanie. Osuszanie w piekarniku to podstawa w takiej sytuacji
Zwykle usterką w tego typu sytuacjach pada płyta główna. Po prostu woda jest dobrym przewodnikiem, i przewodzi napięcie do miejsc w których nie powinno go być. A to wszystko jest niezwykle delikatne.
Płyty głównej się nie naprawia, tylko wymienia na nową.
O wycenę zawsze można poprosić. To nic nie kosztuje, a przynajmniej w będzie wiadomo cz warto. Tutaj https://naprawimy.net.pl/naprawa-komputerow/ wyśluj zapytanie, może jakieś zdjęcia - jak się dogadacie, to wyślij.
Jak się nie umie, to się nie naprawia.
https://aktualnyodpis.pl/companies/cbb38683-5d96-49bb-a881-89a84c580a07-serwis24h-mariusz-najda